Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ισχυρές τάσεις ανυπακοής...

Ισχυρές διαθέσεις ανυπακοής στους νόμους, απόρριψη των κυβερνητικών ισχυρισμών για την απαγωγή Πακιστανών μεταναστών, καχυποψία απέναντι στις διωκτικές αρχές και ελάχιστη εμπιστοσύνη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταγράφει χτεσινή δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες για οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο το διάστημα 9 - 10 Γενάρη 2006 σε 949 άτομα από τη VPRC για λογαριασμό του «Σκάι», δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κλείνει τα αυτιά της στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τόσο για την απαγωγή των Πακιστανών μεταναστών, ενώ δεν πιστεύει ότι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν, ενώ 11% απαντά αρνητικά. Ποσοστό 30% πιστεύει ότι οι απαγωγές έγιναν από ελληνικές και αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Ενα ποσοστό 36% δεν τοποθετείται στο θέμα της απαγωγής, είτε γιατί δε γνωρίζει είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα σε ερωτήματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων και την υπακοή στους νόμους. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται στην Ελλάδα, ενώ το 55% θεωρεί ότι μάλλον προστατεύονται. Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να υπακούουν στους νόμους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία (περίπου 3 στους δέκα) που ακολουθεί τη συνείδησή της.

Στο ερώτημα εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο Ρώσος δραπέτης, ποσοστό 55% απαντά ότι «μάλλον αυτοκτόνησε», 21% πιστεύει ότι τον σκότωσε η αστυνομία, ενώ 24% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα άτομα μεταξύ 18 -24 ετών πιστεύουν ότι το Ρώσο σκότωσε η αστυνομία. Αναφορικά με τη δολοφονία του Αλβανού στο Ρέθυμνο, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η δολοφονία του νεαρού Αλβανού από ομάδα Ελλήνων ήταν αδικαιολόγητη, ενώ 32% πιστεύει ότι για το επεισόδιο φταίνε και οι Αλβανοί.

Χαστούκι για το δικομματισμό είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας». Πρώτη δύναμη, το 38%, απαντά «καμία από τις δύο», το 33% «μία κυβέρνηση της ΝΔ» και 15% «μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, το 51% πιστεύει ότι η ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ενώ 53% ότι η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην προχωρά. Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42%, το ΠΑΣΟΚ 39,5, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 3,5% και ο ΛΑΟΣ 4,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ