Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Μάθε - πάλεψε για τα δικαιώματά σου»

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις λαϊκές ελευθερίες, δημοσιοποιήθηκε χτες ο «Οδηγός ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία»

Τον «Οδηγό του πολίτη ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία» παρουσίασε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», χτες σε εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Η παρουσίαση έγινε σε μια συγκυρία όπου οι εξελίξεις στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποδεικνύονται ραγδαίες και άσχημες. Η μόνη δε απάντηση που τους πρέπει είναι ο μαζικός κι οργανωμένος αγώνας των πλατιών λαϊκών μαζών για την προάσπιση, αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

Τον «Οδηγό» με τίτλο «Μάθε - πάλεψε για τα δικαιώματά σου», επιμελήθηκε η ομάδα των νομικών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και τον προλογίζουν οι καθηγητές Γ.Α. Μαγκάκης και Ι. Μανωλεδάκης. Πρόκειται για μια συμβολή στην προσπάθεια ο καθένας να γνωρίζει καλύτερα τα δικαιώματά του και κυρίως να αντιδρά ατομικά και κυρίως συλλογικά απέναντι στις αυθαιρεσίες των κατασταλτικών μηχανισμών.

Οπως υπογράμμισε ο δρ. νομικής Δ. Καλτσώνης - ο οποίος έκανε την κεντρική εισήγηση - «έχει ήδη συγκροτηθεί ένα αντιδραστικό πλέγμα νόμων, συμφωνιών, πρωτοκόλλων, μηχανισμών που στραγγαλίζει τις στοιχειώδεις ελευθερίες» (Σένγκεν, Ευρωπόλ, τρομονόμος (2928/2001), ευρωτρομονόμος και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, «ευρωσύνταγμα» κλπ.). Παράλληλα αναφέρθηκε:

- Στην προετοιμασία μιας νέας δέσμης, σκληρότερων και αντιδραστικότερων μέτρων. «Στη λογική αυτή κινείται η προσπάθεια να ψηφιστεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης το σχέδιο απόφασης και το σχέδιο σύστασης περί "διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων του κομμουνισμού", αυτό που καταγράφτηκε στη δημοσιογραφική γλώσσα ως αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Εδώ έχουμε μια παραχάραξη της ιστορίας και μια προετοιμασία για ένα πογκρόμ ενάντια σε κάθε φωνή που αντιστέκεται, που διεκδικεί, που αγωνίζεται. Εχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή ενάντια στους λαούς και ένα μήνυμα προς τη νέα γενιά ότι πρέπει να υποτάσσεται μοιρολατρικά στη φτώχεια και στον πόλεμο».

- Στην αρχή της εφαρμογής του νομικού πλαισίου που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Στοιχεία αυτής της εφαρμογής είναι οι 5.500 έλεγχοι αλλοδαπών που ομολογημένα έγιναν κατόπιν εντολής της Βρετανίας, τα ιπτάμενα δεσμωτήρια της CIA, οι απαγωγές και ανακρίσεις των μεταναστών από το Πακιστάν.

- Στην πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ, με την οποία συμφώνησε βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

- Στις τελευταίες πρωτοβουλίες της ΕΕ στο ζήτημα του αντιτρομοκρατικού αγώνα, όπου ταυτίζουν την τρομοκρατία με τον «ριζοσπαστισμό», τις «ακραίες πεποιθήσεις που οδηγούν στη δικαιολόγηση της βίας».

Σημαίνει η ώρα του αγώνα

Ο εισηγητής τόνισε ότι «έχει σημάνει ώρα ευθύνης. Για όλους, για κάθε δημοκράτη, για κάθε πατριώτη, για κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Πρώτα απ' όλα για τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων, τις επιστημονικές ενώσεις. Σημαίνει η ώρα του αγώνα».

Ως άμεσους στόχους πάλης περιέγραψε:

  • να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
  • να αποκαθηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής.
  • να διαλυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.
  • να καταργηθούν οι νόμοι που κυρώνουν αντιδημοκρατικές διεθνείς συμφωνίες. Ενδεικτικά: Σένγκεν, Ευρωπόλ, ν. 2514/1997 (σύμβαση εφαρμογής συμφωνίας Σένγκεν), ν. 2804/2000 (συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις), ν. 2926/2001 (αστυνομική και αντιτρομοκρατική συνεργασία με Τουρκία), ν. 2383/1996 (αστυνομική συνεργασία με Ισραήλ).
  • να αποσυρθεί η υπογραφή της χώρας μας και να μην κυρωθούν με νόμο συμφωνίες όπως: οι συμφωνίες έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ, το Μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, η συμφωνία - πλαίσιο της ΕΕ του 2000 και τα σχετικά πρωτόκολλα για ζητήματα δικαστικής συνδρομής.
  • να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ για την παρακολούθηση των τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • να μην επικυρωθεί και να αποσυρθεί η χώρα μας από τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας.
  • Να καταγγελθούν από τη χώρα μας το Πρόγραμμα της Χάγης και οι λοιπές συναφείς αντιτρομοκρατικές πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ.
  • να αποσυρθεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ευρωατλαντικός μεσαίωνας

Σε χαιρετισμό που απέστειλε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Μανωλεδάκης, σημείωνε ότι η έκδοση αυτή αποτελεί «ένα πολύτιμο εγκόλπιο του ελεύθερου πολίτη. Τον ενημερώνει για τα δικαιώματά του απέναντι στην επιβαλλόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτελεστική εξουσία του κράτους και τον τρόπο να αμυνθεί σε περίπτωση καταχρηστικής και παράνομης άσκησης αυτής της εξουσίας. Ο υπεύθυνος και ενημερωμένος πολίτης δε διασώζει μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του, αλλά αποτελεί ο ίδιος παράγοντα εδραίωσης του κράτους δικαίου».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. υπουργός Γ.Α. Μαγκάκης είπε ότι ζούμε μια περίοδο - ίσως το μεσαίωνα, είπε, να υπήρξαν ανάλογες εποχές - «ιδεολογικής λιποθυμίας» με κατάπτωση των κατακτήσεων του πολιτισμού μας, με αποδυνάμωση των αξιών και δικαιωμάτων του ανθρώπου και τους κράτους δικαίου. Συνέχισε ότι αυτό γίνεται επειδή «το παιχνίδι παίζεται μονότερμα», με καθοριστικούς παράγοντες τις ΗΠΑ, τον «πιστό τους ακόλουθο» τη Βρετανία, αλλά και την ΕΕ ως «παρατρεχάμενο» των δύο προηγούμενων, να παραποιούν τις πανανθρώπινες αξίες για να τις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα επεμβάσεων και τελικά να καταπατούν παγκόσμια τα πανανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δικηγόρος Αγγ. Βρεττός, «ψυχή» - όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση - της ομάδας νομικών που επεξεργάστηκαν τον «Οδηγό», τόνισε ότι οι εξελίξεις από το 1990 και έπειτα οδήγησαν στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Οτι μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έγινε καταφανέστερος ο χαρακτήρας της ΕΕ και η ταύτισή της με τις ΗΠΑ. Οτι στο δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα τα θεσμικά μέτρα που πήραν (τρομονόμοι κλπ.) για τη θωράκιση της πλουτοκρατίας. Θύμισε ότι όλες οι επίμαχες αποφάσεις πάρθηκαν πολύ πριν τα χτυπήματα στη Ν. Υόρκη κι αλλού, τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την παραπέρα σκλήρυνση των αντιδραστικών μέτρων.

Να χτυπηθεί η ρίζα

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Τζιαντζής, στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η ζωή καταγράφει καθημερινά την ανάγκη ύπαρξης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Οτι ο αγώνας πρέπει να διευρυνθεί όχι μόνο για την προάσπιση των κατακτήσεων που υπάρχουν σήμερα, αλλά και για τη διεύρυνσή τους. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για να χτυπήσει τη ρίζα αυτών των φαινομένων της αντίδρασης, (τρομονόμους, Σένγκεν κλπ.) το σύστημα δηλαδή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τόνισε δε ότι τέτοια μέτρα είναι δείγμα της αδυναμίας τελικά και της φοβίας της κυρίαρχης σήμερα τάξης. Ομως ότι με νόμους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα, ούτε να σταματήσουν την κοινωνική εξέλιξη και τη συνέχιση της ιστορίας προς τα εμπρός.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, είπε ότι οι δικηγόροι οφείλουν να έχουν χρέος ζωής, να αγωνίζονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επεσήμανε ότι όλο και λιγότερος κόσμος είναι ενημερωμένος για τα προβλήματα που αναφύονται όλο και συχνότερα π.χ. από αποφάσεις της Κομισιόν ή του Ευρωκοινοβουλίου, και γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση όλων.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στελέχη των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών, άλλων οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για την αντιμεταναστευτική πολιτική (2008-12-06 00:00:00.0)
Ν' απομακρυνθούν οι κάμερες... (2002-05-31 00:00:00.0)
Διάβημα στον υπουργό για τα κρούσματα παρακολούθησης (2002-05-18 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί καθόλου στη Βουλή ο «τρομονόμος» (2001-05-04 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν δύο καθηγητές (2000-12-07 00:00:00.0)
Παρακολούθηση, χειραγώγηση, καταστολή (1999-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ