Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χαμηλές επιδόσεις στην ... καινοτομία

Μία από τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα στον τομέα «έρευνα και τεχνολογία», σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα κατέλαβε συγκεκριμένα την 23η θέση, στους «25» της Ενωσης και την 29η στα 33 κράτη, τα οποία συμπεριλήφθησαν στην έρευνα, πιάνοντας ...πάτο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που, με βάση την πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας, θεωρείται κρίσιμος τομέας για το μέλλον κάθε χώρας...

Την Ελλάδα ακολουθούν σε χειρότερη θέση η Λετονία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Τουρκία. Βάσει της έρευνας, η Ελλάδα θα «καταφέρει» να πιάσει τους στόχους σε διάστημα 45 ετών από σήμερα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας δε φαίνεται να συνδέεται παρά ελάχιστα» με την «καινοτομία», δηλαδή την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, σε όλους τους δυνατούς τομείς εφαρμογής.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι «για δύο κρίσιμους δείκτες, τις επενδύσεις στην πληροφορική και τις δημόσιες επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, η τάση είναι αρνητική, ενώ για την έρευνα και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα είναι στάσιμη» στο 0,2% του ΑΕΠ ή στο 16% του μέσου όρου των «25».

Καλύτερα, βάσει της έρευνας, φαίνεται να τα πηγαίνουμε στην εκπαίδευση, που προσεγγίζουμε το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τον ξεπερνούμε στην πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα... Για το συγκεκριμένο μάλιστα, η Επιτροπή μέμφεται τις επιχειρήσεις, που αναθέτουν εργολαβίες ερευνών στα Πανεπιστήμια και δε δύνανται με καθαρά δικά τους μέσα να καινοτομήσουν. Γεγονός που οφείλεται και στην αδυναμία του ελληνικού συστήματος για χρηματοδότηση.

Ακόμα, οι κακές επιδόσεις της Ελλάδας στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (venture funds), που στάθηκαν πηγή χρηματοδότησης νέων προϊόντων στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '90, βρίσκονται 32% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, η οποία ήδη υπολείπεται κατά πολύ των επιδόσεων του αμερικανικού ονείρου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ