Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην κατατεθεί καθόλου στη Βουλή ο «τρομονόμος»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από νομικούς επιστήμονες, οι οποίοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις που κατέθεσαν

Εκκληση να μην κατατεθεί καθόλου στη Βουλή ο «τρομονόμος» έκαναν χτες οι δικηγόροι της Αθήνας κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσής τους. (Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη). Η παρέμβαση των δικηγόρων δημιουργεί νέα δεδομένα με το «τρομονομοθέτημα» της κυβέρνησης Σημίτη, που έχει εκ προοιμίου εξασφαλίσει την υποστήριξη και ψήφο της ΝΔ και τα θετικά σχόλια των Αμερικανών, με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ψήφισμα των δικηγόρων της Αθήνας αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος «δεν επιδέχεται βελτίωση και δεν αναιρείται στο σύνολό του ο αντιδραστικός χαρακτήρας του».

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αντιδράσεις κατά του «τρομονόμου» από τους νομικούς - επιστήμονες και τις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη χτες το βράδυ ο κορυφαίος ποινικολόγος Ι. Μανωλεδάκης καταφέρθηκε κατά του «τρομονόμου» στο σύνολό του, ενώ με δηλώσεις του στον Τύπο κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ήταν αποφασισμένη να περάσει τον «τρομονόμο» και δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από νομικούς επιστήμονες.

Ετσι, ο διάλογος που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος αποδείχτηκε «στάχτη στα μάτια», προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση τις ειλημμένες αποφάσεις της, που ήταν σύμφωνα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συνεταίρων της. Το τελικό κείμενο του «τρομονόμου» δεν έχει αλλάξει σχεδόν σε τίποτα από αυτό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 12 Απρίλη. Οι όποιες... βελτιώσεις που έγιναν είναι πολύ μικρές και δεν αλλάζουν το γενικό πνεύμα του «τρομονόμου».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε χτες η παρέμβαση των δικηγόρων της Αθήνας. Το νομοσχέδιο «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» «αποτελεί κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών», αναφέρεται στο ψήφισμα του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας και πλέον αρμόδιου για ζητήματα που έχουν σχέση με τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, που είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Οι δικηγόροι της Αθήνας στη χτεσινή έκταση συνέλευσή τους - για ζητήματα του κλάδου τους - καταδίκασαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για περιστολή στις δημοκρατικές ελευθερίες και συρρίκνωση των εγγυήσεων που παρέχει το Σύνταγμα για τα ατομικά δικαιώματα.

Οι δικηγόροι έκαναν αυστηρή κριτική στον «τρομονόμο» και καταφέρθηκαν εναντίον αυτού του νομοθετήματος. Ειδικότερα, στο ψήφισμα των μελών του ΔΣΑ αναφέρεται ότι:

  • Το νομοσχέδιο επιφέρει σκόπιμη σύγχυση των εννοιών «τρομοκρατία» και «οργανωμένο έγκλημα».
  • Δημιουργεί στρεβλή χρήση ή κατάχρηση στην εφαρμογή του με την αοριστία και την έκταση που προσδίδει στις διάφορες νομικές έννοιες.
  • Αναιρεί το δικαίωμα του κατηγορουμένου στην υπεράσπιση (βιντεοσκοπημένες καταθέσεις μαρτύρων και καθιέρωση του θεσμού των ανώνυμων καταθέσεων).
  • Θεσμοθετεί την είσοδο των προβοκατόρων στις πολιτικές οργανώσεις.
  • Καταργεί το θεσμό των ενόρκων για τα πολιτικά εγκλήματα, που στο παρελθόν εγγυήθηκε την αποκάλυψη σκευωριών.
Σκόπιμες αοριστολογίες

Πάντως, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου σκόπιμα υπάρχει μια αοριστολογία και νεφελώδης κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει κατάχρηση στην εφαρμογή του.

Ενδεικτικά, επισημαίνουμε ότι ενώ στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι απαγορεύεται η παρακολούθηση εντός της κατοικίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει τίποτα για την επαγγελματική κατοικία. Σχετικά με την εξέταση του DNA στην αιτιολογική έκθεση γίνεται ρητά λόγος ότι ο έλεγχος του γενετικού υλικού θα είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο, αφήνεται στα δικαστήρια να επιλύσουν το αν είναι συνταγματική ή μη η άσκηση εξαναγκασμού πάνω στο ανθρώπινο σώμα για τη λήψη γενετικού υλικού. Επίσης, η διάταξη για την εξέταση του DNA και πάλι σκόπιμα εξακολουθεί να κάνει λόγο για «πρόσωπα» και όχι για «κατηγορούμενους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους(2007-07-12 00:00:00.0)
«Θα κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε ανενεργό αυτό το νόμο»(2001-05-16 00:00:00.0)
Δράση τώρα να μην κατατεθεί(2001-05-06 00:00:00.0)
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή το τελικό κείμενο(2001-05-03 00:00:00.0)
Δράση ενάντια στην ψήφισή του(2001-03-21 00:00:00.0)
Υποπτοι και ελεγχόμενοι όλοι οι Ελληνες πολίτες!(2001-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ