Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιρατσιστική συγκέντρωση την Τρίτη

Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τρίτη 8 Μαΐου στις 7μ.μ. στην Καμάρα φορείς της Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για την αθώωση με βούλευμα του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία 17χρονου παλιννοστούντα. Για τον ίδιο λόγο σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου από συλλόγους παλιννοστούντων, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, τη Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, το ΕΚΘ, τις ΕΛΜΕ και άλλους φορείς της πόλης.

Ο άτυχος νεαρός Λεωνίδης πέρσι τέτοιο καιρό έπεφτε νεκρός στη Θεσσαλονίκη από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Πρόσφατα ο αστυνομικός που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του 17χρονου απαλλάχτηκε με βούλευμα, που μάλιστα κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες οι εκπρόσωποι των φορέων που αποφάσισαν την εκδήλωση της Τρίτης 8 Μάη κατήγγειλαν το συγκεκριμένο γεγονός που, όπως τόνισαν, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοια και κάλεσαν τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε από τους ομιλητές το γεγονός ότι στο βούλευμα ποινικοποιείται το θύμα κι όχι ο θύτης. «Το βούλευμα, τόνισαν, αποφαίνεται ότι ο 17χρονος Λεωνίδης, ο οποίος ήταν άοπλος, δε συνελήφθη κατά την τέλεση παράνομης πράξης παρά μόνο για έλεγχο στοιχείων, προκάλεσε το θάνατό του, όταν, ενώ είχε συλληφθεί και ακινητοποιηθεί από τον αστυνομικό, τον χτύπησε με τον αγκώνα του και το όπλο «εκπυρσοκρότησε»!! Το θύμα κρίθηκε ότι δεν είναι «αμέμπτου ηθικής», εφόσον κυκλοφορούσε νύχτα στους δρόμους (ενώ αν ήταν νομοταγής πολίτης δε θα κυκλοφορούσε;) σε «ύποπτη» περιοχή (βλ. Ανω Πόλη)!

Στην παρέμβασή του ο Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός της απαλλαγής του ενόχου, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της καταστολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον «τρομονόμο». Πρόσθεσε ότι η αυθαιρεσία των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των μεταναστών και των παλιννοστούντων είναι μία ακόμη πλευρά του κυβερνητικού αυταρχισμού και των αντεργατικών μέτρων που λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό.«Στο σιδηρό πλέγμα μέτρων που επιχειρούν να δέσουν το εργατικό κίνημα δεν αφήνουν έξω τους μετανάστες και τους ομογενείς παλιννοστούντες», υπογράμμισε και κάλεσε όλα τα σωματεία του ΕΚΘ να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Οι εκπρόσωποι της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και της Δημοκρατικής συσπείρωσης Θεσσαλονίκης, δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση καταδεικνύει και τα όρια της νομιμότητας που προβλέπει για τους μετανάστες το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Μιας νομιμότητας στα όρια του κοινωνικού περιθωρίου, όπου οι μετανάστες θα αποτελούν τα εύκολα θύματα καταστολής, της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης από τους «πάτρωνες» κάθε είδους. Επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συλλόγων παλιννοστούντων αναφέρθηκαν σε περιστατικά που αποδεικνύουν, όπως τόνισαν, ότι τα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς από πλευράς της Αστυνομίας σε βάρος όσων δε μιλάνε καθαρά τα ελληνικά όλο και αυξάνει. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ι. Κοβιτίδης ζήτησε από τα κεντρικά κανάλια να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τα θέματα των μεταναστών και παλιννοστούντων και να μην ενισχύουν με την παρουσίαση που κάνουν την ξενοφοβική στάση μερίδας της κοινής γνώμης. Τέλος, η εκπρόσωπος των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Μ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής που οδηγεί όχι μόνο στην περιθωριοποίηση των μεταναστών, αλλά γενικά και όλων των εργαζόμενων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομική βία σε ανήλικο μετανάστη (2008-10-16 00:00:00.0)
Δεν ανακαλεί τις δηλώσεις ο Π. Ψωμιάδης (2004-09-10 00:00:00.0)
Δυναμική διαδήλωση συμπαράστασης στους 77 μαθητές (2003-03-13 00:00:00.0)
Παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων (2000-06-14 00:00:00.0)
Ελεύθερη η 17χρονη μαθήτρια (1998-07-31 00:00:00.0)
"Θερίζει" η ανεργία (1998-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ