Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιδιωτικοποιείται μέχρι το τέλος του χρόνου
  • Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είπε στη Βουλή ότι η εταιρία θα μπει στο Χρηματιστήριο, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους
  • Γ. Χουρμουζιάδης: Σε βάρος των καταναλωτών θα αποβεί η είσοδος των ιδιωτών

Το δρόμο του ξεπουλήματος στους ιδιώτες παίρνει και η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, καθώς ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Ο υπουργός είπε, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, ότι το θέμα της μετοχοποίησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της ανάλυσης και διαμορφώνονται οι εξής κατευθύνσεις: Η εταιρία μετασχηματίζεται σε ένα διπλό σχήμα. Η μία εταιρία θα πάρει όλα τα στρατηγικής σημασίας πάγια στοιχεία και θα ανήκει 100% στο ελληνικό δημόσιο κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων που έγιναν για την ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα. Η δεύτερη εταιρία, δηλαδή, η σημερινή Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης θα μετασχηματιστεί, ουσιαστικά, σε μία εταιρία, που θα αναλάβει τη λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων, φθάνοντας μέχρι την τιμολόγηση των υπηρεσιών της ύδρευσης και της αποχέτευσης για τους καταναλωτές.

Οσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, ο Γ. Πασχαλίδης ισχυρίστηκε ότι τα τιμολόγια ύδρευσης αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία μόλις κατά 2,5% και το νέο τιμολόγιο που ισχύει από την αρχή του έτους είναι δικαιότερο και επιβαρύνει ελάχιστα όσους κάνουν ορθολογική χρήση νερού και όχι σπατάλη.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης, στην τοποθέτησή του, είπε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ύδρευσης πρέπει απαραίτητα να γίνουν έργα και να αναβαθμιστούν όλοι οι σχετικοί μηχανισμοί που αφορούν την άντληση και τη διανομή του νερού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η υπηρεσία που διαχειρίζεται το νερό στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί μπροστά σε άλυτα προβλήματα.

Εάν, τόνισε, καταφύγει η κυβέρνηση στους μετόχους και αργότερα στους ιδιώτες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, είναι βέβαιο ότι πάλι οι καταναλωτές θα κληθούν με μια άλλη τιμολογιακή πολιτική να πληρώσουν αυτά που χρειάζεται η εταιρία για να σταθεί στο ύψος της και να αντιμετωπίσει το εφιαλτικό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς πάνω στο θέμα, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της μία ομόφωνη σχεδόν απόφαση των κοινωνικών φορέων της πόλης, να μην προχωρήσει η πολιτεία σε λύσεις που θα αποβούν σε βάρος της τιμής του νερού και, άρα, σε βάρος των καταναλωτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης(2016-07-01 00:00:00.0)
Αυξήσεις - «φωτιά» στα τιμολόγια του νερού(2011-08-24 00:00:00.0)
Να ανακληθούν τα χαράτσια στο νερό(2007-01-31 00:00:00.0)
Αυξήσεις στους λογαριασμούς μέχρι και 33%(2007-01-26 00:00:00.0)
«Βέτο» στην ιδιωτικοποίηση του νερού(2001-06-28 00:00:00.0)
Αναζητείται ιδιώτης - "κηφήνας" για το νερό!(1998-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ