Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κίνδυνο οι ελευθερίες των πολιτών

Καταπέλτες για το υπό κατάθεση «τρομονομοσχέδιο» υπήρξαν καθηγητές του Πανεπιστημίου, σε χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης

Το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για το οργανωμένο έγκλημα και τον πραγματικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από τους λαούς και τις ελευθερίες τους, αποκάλυψε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιωάννης Μανωλεδάκης, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «για την αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης, που έρχεται, οι ισχυροί της Γης χρειάζονται αυστηρή, σκληρή ποινική νομοθεσία και δικαιοσύνη, προκειμένου - όχι να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα, το οποίοι και οι ίδιοι πολλές φορές υποθάλπουν - να τιθασεύσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αυτούς έχει ως στόχο η σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδιαζόμενη και επιχειρούμενη σήμερα ένταση της ποινικής καταστολής και σ' αυτούς θα εφαρμοστούν οι νέοι ισχυροί ποινικοί νόμοι για την αντιμετώπιση του δήθεν οργανωμένου εγκλήματος». Και προειδοποίησε πως και το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση εντάσσεται στον ίδιο σχεδιασμό. «Μέτρα αντικοινωνικά, όπως αυτά που επιχειρούνται με το Ασφαλιστικό, και μέτρα έντασης της ποινικής καταστολής πάνε χέρι - χέρι. Και υπηρετούν την ίδια παγκόσμια λογική», είπε.

Ο Ι. Μανωλεδάκης ξεκαθάρισε πως «αν το ν/σ γίνει τελικά νόμος του κράτους, οι ελευθερίες των πολιτών, ενόψει μιας αμφίβολης εξασφάλισής τους από το οργανωμένο έγκλημα, θα τεθούν σε κίνδυνο, χωρίς τουλάχιστον να υπάρξει ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα προς την κατεύθυνση της κοινής ειρήνης» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η απλοϊκή, παραπλανητική, υποκριτική, αλλά από πρώτη άποψη λογική θέση, ότι το οργανωμένο έγκλημα αντιμετωπίζεται με αυστηρούς νόμους και αντίστοιχη συρρίκνωση της ελευθερίας μας, είναι εντελώς εσφαλμένη».

Την ελπίδα πως με την πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλουν στην ενεργοποίηση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου και στην ισχυροποίηση της πάλης του λαού για ουσιαστική δημοκρατία, όπου η λαϊκή κυριαρχία δε θα καθίσταται τυπική και αφυδατωμένη, αλλά θα αποκτά ολοένα και περισσότερο ουσιαστικό χαρακτήρα, εξέφρασε ο Στέλιος Βαλανάς, ανοίγοντας - προηγούμενα - την εκδήλωση, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και σημείωσε: «Η μαζική ενεργοποίηση των λαϊκών αντιστάσεων είναι η εγγύηση, ώστε, όσα νομοσχέδια, που περιορίζουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και αν ψηφιστούν, να καταστούν ανενεργά στην πράξη και να καταργηθούν».

Τη δική του συμβολή στην αποκάλυψη του πραγματικού στόχου του νομοσχεδίου, κατέθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Ν. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη σύντομη παρέμβαση του για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που προβλέπεται να εισαχθεί. «Η ηλεκτρονική παρακολούθηση δε θα είναι επικίνδυνη για εκείνους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει. Θα θέσει σε παρακολούθηση τις πλειοψηφίες, τους ανθρώπους που δεν είναι οργανωμένοι με τεχνολογικά μέσα να την αντιμετωπίσουν. Θα ζούμε διαρκώς με το φόβο της παρακολούθησης και δε θα μιλάμε ελεύθερα», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ