Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Επεκτείνεται το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων

Διατάξεις που θίγουν ατομικά δικαιώματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και ρυθμίσεις, με τις οποίες η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται ακριβότερη, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, που συζητήθηκε χθες και προχθές στη Βουλή και ψηφίστηκε επί της αρχής του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με το νομοσχέδιο στον υπάρχοντα νόμο για τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, προστίθενται και άλλες διατάξεις, με αποτέλεσμα να «ανοίγει» τόσο πολύ αυτή η διαδικασία, που δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να οδηγήσει.

Οπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Αντ. Σκυλλάκος, το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων επεκτείνεται και συγκεκριμένα: Ενώ έως τώρα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαζεύονταν μόνο εάν ήταν σε βάρος του κατηγορουμένου για να τα κάνει χρήση ο κατηγορούμενος, τώρα σε περίπτωση που αφορούν τον κατηγορούμενο, είτε στο δικαστήριο, είτε αυτός διώκεται πειθαρχικά, τότε θα μπορεί και εφόσον χρειάζονται στη δίκη να υπάρξει και συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, ενώ μέχρι τώρα μόνο για λόγους εγκληματολογικής σωφρονιστικής πολιτικής και για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορούσαν να συγκεντρωθούν τέτοια δεδομένα, με το νέο νόμο αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει και για την προστασία της υγείας και για το δημόσιο έλεγχο των κοινωνικών παροχών.

Με άλλη διάταξη επεκτείνεται και στο δημόσιο το δικαίωμα για συγκέντρωση ευαίσθητων δεδομένων χωρίς την άδεια του υπαλλήλου, κάτι που θα διευκολύνει το φακέλωμα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι διατάξεις αυτές υπηρετούν τον επικείμενο τρομονόμο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης απέδωσε την όλη κριτική που ασκείται στις διατάξεις αυτές σε σύγχυση, αφού δε θίγονται δικαιώματα, αλλά ρυθμίζονται απλώς διάφορα τεχνικά θέματα.

Σχολιάζοντας τις υπόλοιπες διατάξεις, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι η λεγόμενη επιτάχυνση της δικαιοσύνης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δικαιοσύνης, αφού δε θεραπεύονται οι βασικές αιτίες της δυσλειτουργίας, που είναι η έλλειψη δικαστών, κτιρίων, μηχανοργάνωσης και δικαστικών υπαλλήλων.

Η απονομή της δικαιοσύνης, είπε, γίνεται ακριβότερη, αφού για να ζητήσει κάποιος αναβολή και εφόσον του δοθεί θα πληρώσει τριπλάσιο ποσό του ελάχιστου της αμοιβής για παράσταση, δηλαδή πάνω από 300.000 δρχ. Επίσης για αναίρεση στον Αρειο Πάγο και εξέταση της υπόθεσης από ένα τμήμα του, η επιβάρυνση θα φθάνει μέχρι και το ένα εκατομμύριο δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ