Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Από λόγια...

Τα ίδια μεγάλα λόγια ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στις επαφές του Προέδρου της Κύπρου με την ελληνική κυβέρνηση

Τις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για το Κυπριακό υποχρεώθηκε να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, καθώς χτες υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη.

Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημόσιες δηλώσεις ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την αναθεωρημένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Στο επίπεδο των δηλώσεων, πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γλ. Κληρίδη, ότι «το Κυπριακό παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, η εθνική μας προτεραιότητα, και η επίλυσή του αποτελεί στόχο τον οποίο θα προωθήσουμε με κάθε τρόπο».

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη - όπως τη χαρακτήρισε - στάση της, η οποία έχει οδηγήσει τη διαδικασία διαλόγου σε αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καλά και θα εξελιχθούν με γοργό ρυθμό προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης. «Η ένταξη μάς δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την πολιτική επίλυση του Κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις απειλές που εκτόξευσε πριν από δύο βδομάδες, από τα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ότι «σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η αντίδραση της Αγκυρας δε θα έχει όριο». «Θα ήταν λάθος για την Ελλάδα να διογκώσει το πρόβλημα εξ αφορμής κάποιων παλικαρισμών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και προειδοποίησε την Τουρκία ότι είναι άσκοπο να προβάλλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

«Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε ότι ανησυχούμε για τις τουρκικές απειλές - σημείωσε και ο Γλαύκος Κληρίδης. Αυτό δε σημαίνει ότι ως συνετοί άνθρωποι δε λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι σε περίπτωση διόγκωσης των τουρκικών απειλών».

Ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο την ελληνοτουρκική προσέγγιση, λέγοντας ότι «με τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας η Τουρκία πιέζεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πιο αποτελεσματική πίεση δημιουργείται από τις χειρονομίες καλής θέλησης», υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι «αν ακολουθούσαμε πολιτική εχθροπραξιών ή εντάσεων θα προκαλούσαμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που θα έδινε υπεροχή στην τουρκική πλευρά». Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη βραδεία πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τον κ. Φερχόιγκεν και τους φίλους του (2004-04-28 00:00:00.0)
Ξεκινά η υλοποίηση των αμερικανικών εντολών (2002-01-18 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης (2001-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-15 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η "γενναιόδωρη" πρόταση (1998-03-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν συναλλαγή Κληρίδη - Αγγλοαμερικανών (1998-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ