Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο"

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επισημαίνει την "αντιφατική αδιέξοδη και γεμάτη παλινδρομήσεις πολιτική", που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε στις 11 και 12 του Δεκέμβρη και αφού μελέτησε το βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο που υπάρχει όσον αφορά το Κυπριακό, εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, ακολουθεί αντιφατική, αδιέξοδη και γεμάτη παλινδρομήσεις πολιτική, με κυριότερα χαρακτηριστικά τον μονόπλευρο προσανατολισμό στον αμερικανικό παράγοντα, τη δημαγωγική εκμετάλλευση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, τη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού με τη θεωρία του ενεργού ηφαιστείου και την πυραυλολογία.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα του Σαββάτου, επισημαίνει τις παραμέτρους που υιοθετούν το βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο, κυριότερες από τις οποίες είναι:

- Η αναβάθμιση της αδιαλλαξίας, κυνικότητας και επιθετικότητας της Αγκυρας, με αποκορύφωμα τις λεγόμενες προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία. - Η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και οι σχετικές μ' αυτή απειλές της Τουρκίας για ανάληψη δράσης στην Κύπρο.

- Η έλλειψη επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως αποτέλεσμα των απαγορευτικών μέτρων του κατοχικού καθεστώτος.

- Η ενίσχυση των διαδικασιών και διεργασιών αφομοίωσης των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η απόφαση υπογραμμίζει επίσης ότι η ευθύνη για το παρατεταμένο και βαθύ αδιέξοδο βαρύνει την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το ρόλο που της ανατίθεται από τον αμερικανικό και γενικά το δυτικό παράγοντα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων για την προώθηση των στόχων της σε βάρος της Κύπρου. Η τουρκική αδιαλλαξία, κυνικότητα και επιθετικότητα τροφοδοτούνται και υποθάλπονται από την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες.

Σε άλλο σημείο της απόφασής της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρεται στη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη τον περασμένο Αύγουστο, για να τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση - αντιλαμβανόμενη τα αδιέξοδα και τους κινδύνους - υπέδειξε την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής και απυραυλοποίησης του Κυπριακού και επαναπολιτικοποίησης του αγώνα για επίλυση του προβλήματος.

Η Ολομέλεια εμμένει στη θέση αρχής ότι στο Κυπριακό οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην Κύπρο και η Ελλάδα να συμβουλεύει και συμπαρίσταται. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολεμικής αναμέτρησης από αφορμή τους πυραύλους, στην οποία αναπόφευκτα θα εμπλακεί και η Ελλάδα, επιβάλλεται να υπάρξει συναπόφαση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η Ολομέλεια εκτιμά ότι μέχρι σήμερα η πορεία αυτή δεν έχει διαδραματίσει ρόλο καταλύτη προς την κατεύθυνση σωστής λύσης του Κυπριακού. Ενδέχεται μάλιστα, σημειώνει, σε κάποιο στάδιο να βρεθούμε μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα: Είτε να δεχτούμε λύση του Κυπριακού πέραν των κοινών αποδεκτών προδιαγραφών για να καταστεί δυνατή η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είτε να μην ενταχθούμε καθόλου. Είτε ακόμη χειρότερα, η ένταξη να σημαίνει και επισημοποίηση της διχοτόμησης. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και η έναρξη διαπραγματεύσεων σε κανένα λόγο δεν τους εξουδετερώνει, υπογραμμίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, αναλύοντας την απόφαση της Ολομέλειας, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι το ΑΚΕΛ διαπιστώνει την ανάγκη να εκπονήσουμε ξανά ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικών χειρισμών του Κυπριακού στο διεθνή χώρο και να στραφούμε προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. α.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους S - 300, ο Δημ. Χριστόφιας τόνισε ότι το θέμα των πυραύλων είναι πολύ δύσκολο και περίπλοκο και δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τι θα υποστηρίξουμε. Θα πάμε, είπε, με ανοιχτό πνεύμα στο Εθνικό Συμβούλιο και μπορεί να χρειαστεί να ξανασυνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Επανέλαβε τέλος την πρόταση του ΑΚΕΛ για συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς και τη θέση ότι σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται συναπόφαση για να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχουν φέρει οι χειρισμοί του Προέδρου Κληρίδη.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χτες συνάντηση μιας με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αν Χέρκοους. Μετά τη συνάντηση δεν έγινε καμιά δήλωση, πιστεύεται όμως ότι η Χέρκοους ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τη συνάντησή της με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης επιστρέφοντας από τη Βιέννη το απόγευμα της Κυριακής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν του έγινε καμιά πρόταση για τους πυραύλους S - 300, ούτε καμιά συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό κατά την παραμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα. Ανέφερε επίσης ότι ο Μίλερ δεν είχε καμιά επικοινωνία μαζί του και δεν είχε καμιά πληροφόρηση ότι οι Αμερικανοί επεξεργάζονται φόρμουλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάλος από δηλώσεις της κόρης του Κληρίδη (2004-08-26 00:00:00.0)
ΑΚΕΛ (1999-01-03 00:00:00.0)
Το κόστος των άστοχων επιλογών (1998-07-28 00:00:00.0)
Μεγάλη πατριωτική δύναμη το ΑΚΕΛ (1998-03-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν συναλλαγή Κληρίδη - Αγγλοαμερικανών (1998-02-26 00:00:00.0)
Προκλητικό αμερικανικό διάβημα (1998-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ