Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Διασταύρωσαν και πάλι τα "ξίφη" τους

Ο Στ. Ματθίας και ο Π. Δημόπουλος καταφέρθηκαν κατά της παραγραφής των "αδικημάτων" των αγροτών στις μεγάλες κινητοποιήσεις το 1995, 1996 και 1997

Για δεύτερη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος και η ηγεσία του Αρείου Πάγου "αντάλλαξαν τα ξίφη τους" και παγιοποίησαν την κόντρα τους, με αφορμή τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να απευθύνει προς τους εισαγγελείς γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος, για άλλη μια φορά χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις.

Παράλληλα, στην προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η ηγεσία του Αρείου Πάγου καταφέρθηκε κατά της νομοθετικής ρύθμισης για την παραγραφή των "αδικημάτων" της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, για τα οποία κατηγορούνται οι αγρότες, κατά τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τρία τελευταία χρόνια. Η παραγραφή αφορά τα "μπλόκα" των αγροτών κατά τις κινητοποιήσεις του 1995, '96 και '97. Τόσο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας όσο και ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος ισχυρίστηκαν ότι δεν πρόκειται για παραγραφή αλλά για αμνηστία. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος επέκρινε ως αντισυνταγματική την παραγραφή και ότι επιχειρείται "αμνήστευση με το ένδυμα της παραγραφής των αξιόποινων πράξεων από τις αγροτικές κινητοποιήσεις".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Στ. Ματθίας,ο οποίος τόνισε ότι είναι αντισυνταγματική η παραγραφή, γιατί υποκρύπτει μεθόδευση αμνηστίας και επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου προχώρησε ακόμη πιο πέρα και σε ρόλο Κασσάνδρας επεσήμανε ότι η εκ των υστέρων αμνήστευση ενθαρρύνει την ανομία και πως οι αγρότες είναι πάλι έτοιμοι να κλείσουν τους δρόμους.

Πάντως, αυτές οι θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου όχι μόνο δε δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τα "μπλόκα" των αγροτών, αλλά συντηρούν ένα καθεστώς ποινικοποίησης των αγώνων, όπως διαμαρτύρονται οι ίδιοι οι αγρότες.

Ο Ε. Γιαννόπουλος για άλλη μια φορά με το γνωστό ύφος του πολυπράγμονα, "κατσάδιασε" τους δικαστικούς λειτουργούς, ζητώντας τους να διαβάζουν γραμματική και συντακτικό και να μην είναι αδιάβαστοι γύρω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Επίσης, επανέλαβε ότι μ' αυτές τις ρυθμίσεις θ' ανοίξει η Κερκόπορτα για να μπει η εκτελεστική εξουσία στις διασκέψεις των δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Κ. Λυμπερόπουλος συμφώνησε με τον υπουργό για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, χωρίς να πάρει θέση για τα άλλα θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ