Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Μονότονη επανάληψη προτάσεων "κεντροαριστερής" συνεργασίας

Την ώρα που δοκιμάζεται η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, των εργαζομένων που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά της πολιτικής αυτής, η ηγεσία του ΣΥΝ προσπαθεί να αναθερμάνει το σενάριο της κεντροαριστερής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, με διάλογο και προγραμματική σύγκλιση στο στόχο της ΟΝΕ...

Ετσι, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του σε εφημερίδες τελευταία, αλλά και με τις ομιλίες του σε συγκεντρώσεις οπαδών, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και χτες το απόγευμα σε θέατρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος απευθύνει εκκλήσεις στο ΠΑΣΟΚ για να αρχίσουν διάλογο με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και κυβερνητική συνεργασία - της προοδευτικής πλειοψηφίας, όπως τη βαφτίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκκλήσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ επαναλαμβάνονται καθημερινά, καθώς στο κόμμα αυτό είναι διάχυτο το άγχος για απρόβλεπτες εξελίξεις που θα οδηγούσαν, τυχόν, σε πτώση της κυβέρνησης Σημίτη και πρόωρες εκλογές. Αυτός ο φόβος, που εντείνεται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις που φουντώνουν τελευταία, είναι που οδηγεί την ηγεσία του ΣΥΝ να "εκτίθεται" προβάλλοντας πυροσβεστικές προτάσεις πλαγιοκόπησης, ουσιαστικά, του εκπαιδευτικού κινήματος όπως εκείνη για αναστολή επίμαχων διατάξεων του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη, τη στιγμή που το κίνημα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών αγωνίζεται για την κατάργηση συνολικά του νόμου 2525/97.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του ΣΥΝ, υποβαθμίζει και φραστικά ακόμα κάποιους όρους που πρόβαλε ως προϋποθέσεις για διάλογο και σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ όπως π.χ. την απλή αναλογική και προβάλλει γενικόλογα "την αλλαγή πολιτικής με διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα". Κάνει λόγο, επίσης, πως πρέπει "να ανανεωθεί η πολιτική, να αναζωογονηθεί η πολιτική αξιοπιστία, να εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος. Ν' αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και οι πολιτικές του..., να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και οι συσχετισμοί του". Αποφεύγει, βεβαίως για ευνόητους λόγους, να σταθεί συγκεκριμένα στους στόχους αυτών των "αλλαγών". Κι αυτό γιατί η βασική πολιτική κατεύθυνση που προβάλλεται είναι ότι "η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πρέπει να το πετύχει με το μικρότερο κοινωνικό κόστος". Στη βάση αυτή επιδιώκεται και η προγραμματική σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Είναι φανερό άλλωστε αυτό, αφού η μοναδική απήχηση - ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τις μεθοδεύσεις - που βρίσκει η πρόταση του ΣΥΝ, δεν είναι παρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ (π.χ. δηλώσεις Πάγκαλου, Λαλιώτη) όπως έγινε και με σχετικές δηλώσεις προχτές από τη Θεσσαλονίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου που χαρακτήρισε... "πολύ θετικό ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος αισθάνεται την ανάγκη να προτείνει ή να προωθήσει προτάσεις πολιτικής συνεργασίας". Προσθέτοντας πως... "η πολιτική συνεργασία είναι η πολιτική του μέλλοντος". Από την άλλη, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης, επαναλαμβάνει την πρότασή του για τη συγκρότηση "ομάδων επαφής για συζητήσεις αναλυτικές σημείο - σημείο, μέτρο - μέτρο".

Κατά τα άλλα, κι ενώ είναι καθαρό πως αυτή η πολιτική και προοπτική, της ένταξης στην ΟΝΕ, έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, η ηγεσία του ΣΥΝ, για καθαρά δικούς της λόγους αλλά και για να "θολώσει τα νερά", αναμασάει τη γνωστή εδώ και χρόνια πρότασή του - και προς το ΚΚΕ - για συμμετοχή... στον ευρύτερο κεντροαριστερό διάλογο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ