Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να υπάρξει άλλος πόλος συσπείρωσης δυνάμεων

Οποιος πιστεύει ότι αντιμετωπίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πηγαίνοντας στη ΝΔ, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Αλλάζει κόμμα, δεν αλλάζει πολιτική

Αναφορικά με τα τελευταία γκάλοπ που δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ καθώς και με τη φημολογία για διπλές εκλογές τον Ιούνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - τόνισε:

"Τα γκάλοπ πολλά λένε. Εμείς δεν υποτιμάμε τα γκάλοπ αλλά δεν ασχολούμαστε με τους σχολιασμούς τους επειδή έχουμε μιαν επικοινωνία και επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο από το δείγμα των 2000. Δεν υποτιμούμε τα γκάλοπ, τάσεις δείχνουν. Αλλά, εμείς ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες χιλιάδες, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δεν εννοώ μόνο κομμουνιστές, ίσα - ίσα, εμείς επιδιώκουμε να μιλάμε με μη κομμουνιστές, όχι να μιλάμε "εντός των τειχών". Θέλω να θέσω ένα ζήτημα: με ποια κριτήρια συμπληρώνει κάποιος το κουτάκι στο γκάλοπ, ή ψηφίζει. Νομίζω πως αυτό που σήμερα πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης, είναι τα κριτήρια με τα οποία ο κάθε άνθρωπος ρίχνει την ψήφο του. Αν δεν ξεκινήσουμε από εκεί, δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε και ψήφους. Αυτό που εμείς πρέπει να πούμε είναι ότι ποτέ δεν ήταν τόσο παραπληροφορημένος, τόσο χειραγωγημένος και τόσο μπερδεμένος ο λαός, παρά το γεγονός ότι το αντίθετο ρεύμα που ξεκαθαρίζει τα πράγματα αρχίζει και δυναμώνει, απέχει όμως πολύ από το να γίνει πλειοψηφικό. Επομένως, εμείς τα εκτιμάμε αυτά και σαν ένα κριτήριο για το βαθμό ενημέρωσης και γνώσης του λαού.

Κι ένα δεύτερο. Εμείς θα το πούμε καθαρά: όποιος πιστεύει ότι αντιμετωπίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πηγαίνοντας στη ΝΔ, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Αλλάζει κόμμα, δεν αλλάζει πολιτική. Και, καλά, η πλουτοκρατία της χώρας, ακόμα και τα ανώτερα μεσαία στρώματα να πάνε να ψηφίσουν τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, το καταλαβαίνω. Εκεί είναι τα συμφέροντά τους. Αλλά, τα λαϊκά στρώματα τι περιμένουν από τη ΝΔ; Εμφανίζεται με ένα "κοινωνικό" πρόσωπο. Ενδεχόμενα η ΝΔ δεν είναι η παλιά ΕΡΕ ή το παλιό Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη. Είναι άλλες οι εποχές. Τα μέσα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα. Ομως, αυτό είναι το θέμα; Επαψε να είναι κόμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου;

Η λύση δεν είναι αυτή. Πρέπει να υπάρξει άλλος δρόμος, άλλος πόλος συσπείρωσης δυνάμεων ".

Ετοιμοι για τις εκλογές όποτε γίνουν

"Και κάτι τελευταίο: κριτήριο ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων είναι και το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ. Βεβαίως, το ΚΚΕ δε θα εκφράσει, μέσα στις σημερινές συνθήκες, μονολιθικά και μονοσήμαντα τους πάντες που είναι ριζοσπάστες. Γενικά, όμως, όπως λέγαμε παλιά ότι "αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ", σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος μέσα στην ελληνική κοινωνία χωρίς το ΚΚΕ και δίχως συμμαχία και συμπαράταξη με τους κομμουνιστές. Να μην υπάρχουν αυταπάτες. Εμείςαυτά λέμε. Και βλέπετε πόσο πολύ απέχουν από το κυνήγι της καρέκλας που γίνεται από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς δε θα μπούμε στη λογική της καρέκλας.

Σχετικά με τις εκλογές: Εμείς προετοιμαζόμαστε και γι' αυτό. Νομίζω πως κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να δούμε. Ομως, εμάς δε μας απασχολεί αυτό. Αν γίνουν εκλογές τον Ιούνη, "μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Τι να γίνουν τον Ιούνη, τι να γίνουν το Μάρτη; Το πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Και με την ευκαιρία: Εμείς και για την απλή αναλογική θα παλέψουμε. Οχι, βέβαια, με σκοπιμότητα για να διεκδικήσουμε θέση μέσα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα και γιατί δε θέλουμε το εκλογικό σύστημα να γίνεται μέσο εκβιασμού. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι και για εκλογές τον Ιούνη και για τον Μάρτη και για τον επόμενο Οκτώβριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ