Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύτηκε χτες ο Ν. Παπανδρέου

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο λογοτέχνης - αγωνιστής Νίκος Παπανδρέου.

Ο Ν. Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους αντάρτες της Θεσσαλίας στα ηρωικά χρόνια της Κατοχής. Δεκαετίες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Εγραψε πολλά βιβλία, μέσα από τα οποία ανέλυε τα γεγονότα, τις συγκρούσεις και τις ανθρώπινες σχέσεις κατά τη διάρκεια της ηρωικής και τραγικής δεκαετίας του '40. "Ανθρώπινα μέτρα", "Εμπροσθοφυλακή και νύχτα", "Μνήμες", "Το ηρωικό δημοτικό μας τραγούδι", είναι ορισμένα από τα έργα του συντρόφου.

Χτες, στα 77 του χρόνια, ο Ν. Παπανδρέου, κηδεύτηκε από το νεκροταφείο της Ηλιούπολης. Εκεί, μίλησε ο Μαν. Κορνήλιος λογοτέχνης και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε στον επικήδειο λόγο του: "Στις σκληρές ώρες των λαών δείχνονται οι αληθινοί πνευματικοί άνθρωποι. Ησουν και είσαι ένας από αυτούς, αγαπητέ Νίκο. Είπες "παρών" με την πράξη και το λόγο σε όλες τις περιπέτειες αυτού του έθνους κι αυτού του λαού, με τη συμμετοχή σου στους αγώνες για καλύτερη κοινωνία σε μια ελεύθερη δημοκρατική Ελλάδα".

Πλήθος συγγενών και φίλων απηύθυναν χτες το στερνό "αντίο" στον αγωνιστή Ν. Παπανδρέου, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της "Σύγχρονης Εποχής" Δημ. Παπαλεωνίδας,ο Μαρίνος Πετρούνιας από το ΚΚΕ, ο Βασ. Φυτσιλής από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ και ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης Βασ. Μανθάς, καθώς και αντιπροσωπεία της "Δημοκρατικής Ενότητας Καλλιθέας".

  • Στη μνήμη του Νίκου Παπανδρέου και αντί για στεφάνι στη σορό του αγωνιστή ο Στέργιος Σούλτος προσφέρει 25.000 δραχμές στο ΚΚΕ.
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή Νίκου Παπανδρέου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ