Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Κλιμάκωση πιέσεων για τους S - 300

Οι κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας γύρω από το θέμα των ρωσικών πυραύλων S - 300, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς γίνεται σαφές πως η Κύπρος, αν και αναγνωρισμένο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, αντιμετωπίζεται απροσχημάτιστα από την Ουάσιγκτον σαν χώρα με περιορισμένη κυριαρχία.

Η χτεσινή επίσκεψη των κυρίων Χόλμπρουκ και Μίλερ στην Αθήνα και οι επαφές που είχαν με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, κατέδειξαν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Κύπρου, ως ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, να προχωρήσει στην επιλογή της και να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες δε θέλησαν να εμφανιστούν και να κάνουν δηλώσεις. Για τον λόγο αυτό, η "ουσιαστική" συνάντηση χτες πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή όπου σε δείπνο συζητήθηκε αργά χτες το βράδυ το θέμα των S - 300 με τη συμμετοχή των Χόλμπρουκ, Μίλερ, Μπερνς, Πάγκαλου και Κρανιδιώτη. Αυτή η συνάντηση ήταν "απροσπέλαστη" σε δημοσιογράφους. Πάντως, και λίγο νωρίτερα χτες, στη συνάντηση των Aμερικανών διπλωματών στο υπουργείο Αμυνας με τον Α. Τσοχατζόπουλο, δε θέλησαν να πουν το παραμικρό.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να νιώθει και πολύ "βολικά" από την αμερικανική πρωτοβουλία. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε: "υπήρξε αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τον Χόλμπρουκ;", είπε: "Ηταν μια χρήσιμη επαφή, μια επικοινωνία που έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν εκατέρωθεν απόψεις που εκφράζουν αμοιβαία τις προοπτικές που η κάθε πλευρά βλέπει ως ρεαλιστικές για την ευόδωση των θεμάτων τα οποία μας απασχόλησαν".

Πίσω από τη... σαφήνεια της δήλωσης του υπουργού Αμυνας, Ελληνες διπλωμάτες διέκριναν τη δυσκολία της Αθήνας να "βολευτεί" με τις αμερικανικές προτάσεις για την άρση του "αδιεξόδου" στο θέμα των πυραύλων. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων διπλωματών, η αποστολή που έχει αναλάβει ο Ρ. Χόλμπρουκ έχει να κάνει με τη δημιουργία των προσχημάτων που θα επιτρέψουν στη Λευκωσία να αναβάλει και τελικά να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Αυτό, όπως διαβλέπουν οι ίδιες πηγές, επιχειρείται με τη δημιουργία της ψευδαίσθησης ενός διαλόγου για τον συνολικό έλεγχο των εξοπλισμών στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ