Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Για τον κ. Φερχόιγκεν και τους φίλους του

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα «διεύρυνσης» Γκίντερ Φερχόιγκεν, σχολίασε με έναν τρόπο, «επιεικώς απαράδεκτο», την αντίθεση που εξέφρασε στο «σχέδιο Ανάν» (και άρα υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα) ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φερχόιγκεν, υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Κύπρου τον «εξαπάτησε», επειδή τάχτηκε δημόσια υπέρ του ΟΧΙ για την προτεινόμενη με το «σχέδιο Ανάν» λύση του Κυπριακού, ενώ... είχε δεσμευτεί να υποστηρίξει αυτό το σχέδιο και άρα να καλέσει τους Ελληνοκύπριους να το υπερψηφίσουν.

Εκ των υστέρων, βέβαια, έγινε γνωστό ότι αν κάποιος «εξαπάτησε» τον κ. Φερχόιγκεν (αν και αυτό δεν ευσταθεί), αυτοί ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Σημίτη. Οι Κ. Σημίτης και Γλ. Κληρίδης με τους τότε υπουργούς Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ (σήμερα βρίσκονται με την ψήφο του ελληνικού και του κυπριακού λαού στην αντιπολίτευση), φέρονται να δεσμεύτηκαν προφορικά (κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Ελσίνκι, στη Μαδρίτη και τη Ν. Υόρκη) για την υπερψήφιση οποιασδήποτε λύσης θα πρότεινε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Θα αναρωτηθείτε, ίσως, γιατί τα σημειώνουμε τώρα όλα αυτά, ενώ είναι γνωστό πως ο κυπριακός λαός έχει αποφανθεί με ένα μεγάλο ΟΧΙ από το περασμένη Σάββατο. Οπως, επίσης, είναι γνωστό, πως ο κ. Φερχόιγκεν και οι «φίλοι» του στην Ελλάδα και το εξωτερικό - που ήταν υπέρμαχοι της λύσης του αμερικανοβρετανικής έμπνευσης «σχεδίου Ανάν» - είτε «κλαίνε και οδύρονται» για το ΟΧΙ είτε εκφράζουν δημόσια τη λύπη τους. Ολα αυτά, μας τα θύμισε ένα χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Γερμανία, το οποίο μας πληροφορούσε πως ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ - που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν - του υποσχέθηκε πως «η Γερμανία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στο τηλεγράφημα, παρατίθεται και η σχετική δήλωση, με την οποία ο Γκ. Σρέντερ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν: «Μπορείτε να υπολογίζετε στη διάθεση της Γερμανίας να κρατήσει το λόγο της»!

Θα θέλαμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε τον κ. Φερχόιγκεν και τους ομοϊδεάτες του, που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Κύπρου, επειδή με τη στάση της συνέβαλε στην καταψήφιση του «σχεδίου Ανάν»: Αν μετά από μερικά χρόνια - όταν δηλαδή θα κριθεί η απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - η τότε γερμανική κυβέρνηση και ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας εναντιωθούν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα ξαναμιλήσουν για «εξαπάτηση»; Ή μήπως θα χειροκροτήσουν;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ