Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Συζητήσεις Παπαδόπουλου - Χριστόφια για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Δ. Χριστόφιας: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχτηκε απειλές στη Ν. Υόρκη, για να δεχτεί την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα, «διαφορετικά θα πληρώναμε τίμημα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι έχει αρχίσει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για να καθορίσουν τα σημεία στο «σχέδιο Ανάν», τα οποία χρήζουν αλλαγής.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο στρατηγικός στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βελτίωση του «σχεδίου Ανάν» στα σημεία που θα συμφωνηθούν από τα κόμματα και τον Πρόεδρο. Αυτό, είπε, πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός μηνός. Είπε επίσης ότι και η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο θέμα αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας είχε προχτές βράδυ συνάντηση 90 λεπτών με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει στο Κυπριακό» και ότι ο διεθνής παράγοντας θα επανέλθει πολύ σύντομα για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. «Ακόμη και τώρα που όλοι βρίσκονται υπό την πίεση συναισθημάτων, δίνουν το μήνυμα ότι δεν κλείνουν την πόρτα», είπε ο κ. Χριστόφιας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανέλθει, ασκώντας πιέσεις για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αποκάλυψε ότι ζήτησε πολλές φορές από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ακόμη και στο Μπούργκενστοκ, να μελετήσουν από κοινού το «σχέδιο Ανάν» και να προσπαθήσουν να σμικρύνουν τις διαφορές, και εάν είναι δυνατόν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, αλλά ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πάντα απέρριπτε την πρόταση.

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον κ. Ταλάτ για διάλογο, τονίζοντας ότι εάν πράγματι επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου, δε χάθηκαν όλα και το σχέδιο παραμένει. Κάλεσε, επίσης, τον Αλί Ταλάτ να καταλάβει ότι «εάν δε βάλει νερό στο κρασί του, και δε συνεργαστεί, θα μείνει υποχείριος της Τουρκίας». «Ακόμη και να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, που δε θα γίνει, και δοθεί οντότητα τύπου Ταϊβάν, ο κ. Ταλάτ θα μείνει υποχείριο της Τουρκίας και όχι ηγέτης», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχτηκε απειλές, για να δεχτεί την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα, «διαφορετικά θα πληρώναμε τίμημα».

Οσον αφορά στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ και τη στάση στελεχών του στο δημοψήφισμα, είπε ότι θα τους ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις.

Είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον οποίο χαρακτήρισε από τους καλύτερους υπουργούς και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δείχνει κατανόηση στο θέμα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ