Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τραγούδια άνοιξης!

Δεν μπόρεσε και τούτη τη χρονιά να προσπεράσει η άνοιξη κι ήρθε μαγεμένη με λουλούδια ευωδιές και χρώματα. Πικραμένη από τη βαρυχειμωνιά, παρατημένη η νεραντζιά στην άκρη του δρόμου, αντιστάθηκε στέλνοντας μήνυμα, ήρθε και πέταξε φύλλα χλωρά κι έδεσε κάτασπρους μυρωδάτους ανθούς... Η ξεχασμένη νεραντζιά στην άκρη του δρόμου!

Πληγωμένα τα δέντρα του πολέμου. Δεν υπάρχει φοίνικας που να μην έχει στα σπλάχνα του βλήματα όπλων στις οάσεις των ερήμων, από τις πολύνεκρες μάχες και την οσμή θανάτου των σκοτωμένων παιδιών. Ξεγελασμένες από την άνοιξη πέταξαν κλαριά κι ανθούς.

«

Με γέλασαν μια χαραυγή της άνοιξης τ' αηδόνια. Με γέλασαν και μου 'πανε ο χάρος δε με παίρνει...». «Στα περιβόλια και στους ανθισμένους κήπους, σαν άλλοτε θα στήσουμε χορό. Και το χάρο θα καλέσουμε να πιούμε αντάμα και να τραγουδήσουμε μαζί!..». «Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, καρδιά μου πως αντέχεις μέσα σε τόση αγάπη και σε τόσες ομορφιές!»

Ανοιξη και νιάτα πάνε μαζί. Μάης κι εργατιά πάνε μαζί. Φλόγα πάθος και μαχητικότητα πάνε μαζί. Λαϊκές κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες ειρήνης πάνε μαζί. Πρωτομαγιές που βάφτηκαν στο αίμα. Πρωτομαγιά στο εκτελεστικό απόσπασμα 200 παλικάρια. Πρωτομαγιά και ποίηση πάνε μαζί... Μέρα Μαγιού γεννήθηκες. Μέρα Μαγιού μίσεψες, μέρα Μαγιού χάθηκες... Μάης και μουσική και τραγούδια πάνε μαζί.

«

Εστησ' ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη κ' η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκειά της ώρα, και μες τη σκιά, που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους, ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος!..». Ερωτας και φύση. Ξάνοιξε η μέρα, έγινε λαμπερή. Το κόκκινο πλημμυρίζει την πλατεία. Το κόκκινο π' ανηφορίζει τη Σταδίου σκορπώντας τις μυρουδιές της άνοιξης. Εργάτες κι αγρότες, μπράτσα δυνατά, πρόσωπα σκαμμένα, γιομάτα σφρίγος κρατάνε τον κόσμο στα χέρια, στην αγκαλιά λουλούδια.

Θεού χαρά να σμίγουν οι σύντροφοι, να χαμογελάνε, να σφίγγουνε τα χέρια, ν' αγκαλιάζονται, να θυμούνται, να ονειρεύονται. Να προγραμματίζουν καινούριους αγώνες, προχωρώντας ενωμένοι στον κόκκινο δρόμο!

Κοιτάζοντας στα μάτια, μας γέλασε η άνοιξη, φουριόζα και δυνατή μας καλεί ν' αντισταθούμε. Βαδίζοντας κι ορθοστατώντας ανεμίζοντας σημαίες και λάβαρα ειρήνης.

Μάη μου πολυμάη μου και μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών... Ασπρόμαλλα κεφάλια ξανανιώνουν, σεβάσμια τρόπαια ιερά. Κατάθεσαν το αίμα της ψυχής τους. Και για κείνους τους Μάηδες του κόσμου που δεν έλαμψαν που δε φώτισαν ποτέ. Και για κείνους που δεν ψήλωσαν ποτέ. Που θάφτηκαν στα μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κι είναι φορές που δε γνωρίζεις τι τους ταιριάζει πιο πολύ, ο κότινος της δόξας, για το ακάνθινο στεφάνι του λυτρωτή.

Προχωράμε στην καρδιά της άνοιξης, οχυρωμένοι την ελπίδα, ανοιχτή καρδιά και άτρωτοι στους αγώνες που φτάνουν!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ