Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ
Παραιτήθηκαν δύο καθηγητές

 Δε συναινούν στην άγρια περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση

Κραδασμούς και ευρύτερες αντιδράσεις προκαλούν στο νομικό κόσμο της χώρας οι κυοφορούμενες νομοθετικές αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και πάντα στο όνομα της αντιμετώπισης της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Χτες παραιτήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές Ι. Μανωλεδάκης και Ν. Παρασκευόπουλος από την ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και η οποία είχε στόχο να ετοιμάσει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ουσιαστικά, αυτή η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίσει τον «τρομονόμο» που θα περιορίζει στοιχειώδεις και βασικές ελευθερίες και θα αλλάξει επί το αντιδραστικότερο το νομικό σύστημα της χώρας μας. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η κατάργηση των ενόρκων και η εκδίκαση των υποθέσεων για τρομοκρατία από δικαστήρια ειδικής σύνθεσης, η ποινή για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας θα μπορεί να είναι ακόμη και ισόβια, θα επιτρέπεται η κατ' οίκον έρευνα για ύποπτους για τρομοκρατική δράση, παροχή... κινήτρων για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν κλπ.

Οι Ι. Μανωλεδάκης και Ν. Παρασκευόπουλος διαφωνούν με τις ευρείας κλίμακας αλλαγές στο ποινικό σύστημα της χώρας μας και εκτιμούν ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και δεν πρέπει να συρρικνωθούν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη.

Ετσι, στη σημερινή συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής οι δύο καθηγητές δε θα πάρουν μέρος. Να υπενθυμίσουμε ότι επικεφαλής αυτής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Ασημιάδης, ενώ συμμετέχει και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Διώτης, επικεφαλής της υπηρεσίας που έχει αναλάβει την έρευνα για την τρομοκρατία και γνωστός για τις ακραίες θέσεις του σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ