Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ενα στα τρία παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα

Associated Press

Τα «παιδιά του δρόμου» σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της «Γιούνισεφ». Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε χτες, στη Λατινική Αμερική ζουν και εργάζονται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια στους δρόμους, στην Αφρική πάνω από 10 εκατομμύρια και στην Ασία περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά.

Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έγινε χτες - κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ελληνικής έρευνας - στη Λατινική Αμερική, αφού η «Γιούνισεφ» παρουσίασε μια δεύτερη έρευνα που αφορά τα παιδιά που ζουν εκεί και που καλύπτει 102 εκατομμύρια νεαρούς από 20 χώρες.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε τον Οκτώβρη - Νοέμβρη του 1999, με δείγμα 11.852 ατόμων από αγροτικές και αστικές περιοχές 20 χωρών της Λ. Αμερικής και Καραϊβικής, που χωρίστηκαν σε έξι γεωγραφικές ζώνες.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας σταχυολογούμε τα σημαντικότερα: Ενα στα πέντε παιδιά δήλωσαν πως ζουν μόνο με τη μητέρα τους, το 3% απάντησε πως ζει μόνο με τον πατέρα τους, ενώ το 27% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό επιθετικής συμπεριφοράς στο σπίτι. Αυτό αντιστοιχεί σε 28.000.000 παιδιά και νέους που ζουν στην περιοχή. Επιπλέον 16% των παιδιών λένε ότι τα κακομεταχειρίζονται στο σπίτι όταν κάνουν κάτι λάθος!

Παράλληλα το 43% απάντησε πως δεν αισθάνονται ασφαλή στη γειτονιά τους, μόνο το 18% των ερωτηθέντων λένε ότι πάνε στο σχολείο επειδή τους αρέσει, ενώ το 35% - περίπου 36 εκατομμύρια - ανέφερε ότι δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ακόμη, το 1/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για το Εϊτζ, τα ναρκωτικά και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αυτό που σοκάρει ωστόσο είναι ότι ένα στα τρία παιδιά δήλωσαν πως δεν είναι ευτυχισμένα...

Να σημειωθεί, επίσης, πως η πλειοψηφία αυτών που ερωτήθηκαν εξέφρασαν χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις τους, τις οποίες δε θεωρούν σημαντικές. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι 63.000.000 παιδιά και νέοι δεν εκτιμούν τις κυβερνήσεις τους. Τέλος, μόνο το 2% αυτών που απάντησαν ανέφεραν τους πολιτικούς τους ηγέτες ως ανθρώπους άξιους θαυμασμού. Το 27% αυτών των παιδιών δήλωσε πως δεν έχει είδωλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ