Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μάθημα αυταρχισμού σε φοιτητές της Ιατρικής

Στο δρόμο βρέθηκαν για μια ακόμα φορά χτες οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών, διαδηλώνοντας ενάντια στο ανθυγιεινό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ξεπουλά το δημόσιο σύστημα υγείας. Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, αλλά και της Πάτρας συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στα Προπύλαια και ξεκίνησαν μια μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, προς το υπουργείο Υγείας, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό, Αλέκο Παπαδόπουλο.

Παρά το προγραμματισμένο ραντεβού όμως, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να συναντήσει τους φοιτητές, ενώ μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Χαράλαμπου Σοφιανού τους διαμήνυσε ότι δε δέχεται να συζητήσει υπό την πίεση των κινητοποιήσεών τους. Κατά τα άλλα ο υπουργός, σε δηλώσεις τους σε χτεσινό δημοσίευμα φερόταν προσηλωμένος στο διάλογο με τους φοιτητές, η αντίθεση των οποίων στο νομοσχέδιο, όπως και των πανεπιστημιακών, αποτελεί δυο ισχυρούς πόλους αντίστασης στην εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Μαχητική πορεία στο υπουργείο

«Παιδεία, υγεία, εργασία, ο εκσυγχρονισμός να βγει στην ανεργία»,«Αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει πατσαβούρι, να πάμε να το τρίψουμε στου υπουργού τη μούρη», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έδιναν τον παλμό της πορείας των φοιτητών. Τραγούδια και συνθήματα εξέφραζαν την πλήρη αντίθεση των φοιτητών απέναντι σ' ένα νομοσχέδιο, που όχι μόνο μετατρέπει το σύστημα υγείας σ' ένα παζάρι για γεμάτα πορτοφόλια, αλλά ενσωματώνει και σχέδια για την υποβάθμιση των πτυχίων Ιατρικής.

Φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας, οι φοιτητές βρήκαν να τους περιμένουν για μια ακόμα φορά αστυνομικές κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ δέχτηκαν και την άρνηση του Αλ. Παπαδόπουλου να συναντηθεί μαζί τους. Η αντιπροσωπεία των φοιτητών, που ανέβηκε στο υπουργείο για τη συνάντηση, αντίκρισε μέσα στο ίδιο το κτίριο ΜΑΤ να φρουρούν τα γραφείο της υφυπουργού Χ. Σπυράκη και τις σκάλες που οδηγούν στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

Ο Χ. Σοφιανός δήλωσε στην αντιπροσωπεία των φοιτητών ότι ο υπουργός συμμερίζεται τους αγώνες τους, αλλά δε δέχεται να συναντηθεί μαζί τους, καθώς προσήλθαν στη συνάντηση με πορεία. Οι φοιτητές επέμειναν να συναντηθούν με τον υπουργό, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ παρέμειναν στο υπουργείο, διαδηλώνοντας και φωνάζοντας συνθήματα για αρκετές ώρες.

Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση αύριο Παρασκευή, όπου θα αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ συμμετέχουν και στη σημερινή πανελλαδική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ