Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αισχρή κερδοσκοπία απ' τα άνθη της ζωής

  Σε 5.800 υπολογίζονται τα παιδιά ηλικίας 2-15 χρονών που «δουλεύουν» στα φανάρια. Αλλα 150.000 παιδιά μέχρι 16 χρονών εργάζονται  στη χώρα μας

 

Ενα ολόκληρο κύκλωμα κερδοσκόπων εκμεταλλευτών φαίνεται πως θησαυρίζει στη χώρα μας - κυρίως τα τελευταία χρόνια - χάρη στην εργασία των λεγόμενων «παιδιών του δρόμου». Τα παιδιά αυτά, που καθημερινά τα βλέπουμε μπροστά μας να πουλούν χαρτομάντιλα, να σκουπίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων, αλλά και να απλώνουν στις γωνιές αυτής της πόλης τα χέρια τους, ζητώντας την ελεημοσύνη μας, είναι τα παιδιά που αποφέρουν - κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις - περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές το μήνα στους «εργοδότες» τους.

Είναι τα παιδιά που το βράδυ θα πλαγιάσουν το κουρασμένο κορμί τους - στην καλύτερη περίπτωση - στο στρώμα ενός υπογείου διαμερίσματος, είναι τα παιδιά που όταν τους ρωτάς «τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις» σου απαντούν: «Θέλω να έχω φαγητό να τρώω»! Είναι τα παιδιά που φέτος στην Ελλάδα τους αφιερώνεται η 11η Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού - είναι τα παιδιά που μέχρι τότε όλοι θα μιλούν γι' αυτά κι από την επομένη, δυστυχώς, θα τα ξαναξεχάσουν και θα τ' αφήσουν να συνεχίσουν το... δρόμο τους!

Τα στοιχεία της ντροπής

Τα στοιχεία της ντροπής που ακολουθούν είναι από την πρώτη έρευνα - μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για τα «παιδιά των φαναριών». Πρόκειται για έρευνα που έγινε από την εταιρία «Αλκο» για λογαριασμό της «Γιούνισεφ» - από τις 17 έως και τις 29 Νοέμβρη του 2000 - με δείγμα 955 παιδιών (61,5% αγόρια και 38,5% κορίτσια) ηλικίας 2 - 15 ετών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ' αυτή την έρευνα τα παιδιά στην Ελλάδα που ζουν κι εργάζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στους δρόμους, υπολογίζονται σε 5.800. Τα παιδιά αυτά, Ελληνόπουλα και μετανάστες, αποφέρουν κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις περίπου 1 δισ. δραχμές τον μήνα στους εργοδότες τους (περίπου 172.000 δραχμές το κεφάλι). Θα πρέπει πάντως εδώ να υπάρξει σαφής διάκριση ανάμεσα στα «παιδιά των φαναριών» και στο σύνολο των παιδιών κάτω των 16 χρόνων που εργάζονται στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, είναι πολύ μεγαλύτερος και αγγίζει τις 150.000! Μάλιστα σ' αυτό το νούμερο δεν υπολογίζονται τα «συμβοηθούντα μέλη» οικογενειών, κυρίως σε αγροτικές εργασίες ή σε άλλες ήπιες μορφές εργασίας.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν τα συγκεκριμένα παιδιά σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Στην ερώτηση «ποιος είναι ο εργοδότης σας;» το 12% αρνήθηκε να απαντήσει, το 79,3% όσων απάντησε δήλωσε «οι γονείς μου» και το 8,7% δήλωσε «άλλος». Η απάντηση «άλλος» φαίνεται να ανεβαίνει σε ποσοστά, όταν η ερώτηση απευθύνεται σε παιδιά οικονομικών μεταναστών ή προσφύγων. Είναι ενδεικτικό ίσως πως τα παιδιά κουρδικής καταγωγής σε ποσοστό 27,3% δήλωσαν πως τα εκμεταλλεύονται «άλλοι», ενώ το 14,6% των Αλβανών, το 12,2 των Σέρβων και το 25% των Ιρακινών αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Στην ερώτηση «ποιες είναι οι ημερήσιες εισπράξεις σας;» το 19,6% αρνήθηκε και πάλι να απαντήσει. Πάντως, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το υπόλοιπο ποσοστό, η μέση ημερήσια είσπραξη κάθε παιδιού ανέρχεται σε 7.000 - 8.000 δρχ. Υπάρχει ωστόσο κι ένα ποσοστό της τάξης του 1,7% που δήλωσε πως οι καθημερινές του εισπράξεις ξεπερνούν τις 20.000 δραχμές.

Τη μέρα στους δρόμους, το βράδυ σε βαγόνια!

«Ποιο είναι το ωράριο εργασίας σας;», είναι ένα ακόμα ερώτημα που απευθύνθηκε στα 955 παιδιά. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό (26%) δήλωσε πως εργάζεται και το πρωί και το απόγευμα, ενώ το 23% απάντησε «όλη την ημέρα». Τα ποσοστά στην απάντηση «όλη την ημέρα» αυξάνονται ανά εθνικότητα: 18,3% για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής, 31,6% τα Σερβόπουλα, 36,4% για τα παιδιά κουρδικής καταγωγής και 30% τα παιδιά ιρανικής καταγωγής.

Στην ερώτηση «πού μένουν» το 4,5% απαντά σε πρόχειρο καταυλισμό, το 16,4% σε υπόγειο πολυκατοικίας, το 11,4% σε ισόγειο, το 6,7% σε εγκαταλειμμένα σπίτια, το 24,5% σε παλιά μονοκατοικία και το 6,7% σε σκηνή - παράγκα ή τροχόσπιτο. Υπάρχει πάντως ένα 16,8% που δεν απάντησε ούτε σ' αυτή την ερώτηση, ενώ ένα 0,4% δήλωσε πως κοιμάται σε βαγόνια τρένων και ένα 1,8% δήλωσε «άστεγος». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το 8,7% των ερωτηθέντων παιδιών απάντησε πως ζει χωρίς τους γονείς του, ένα ποσοστό που στα παιδιά κουρδικής καταγωγής φτάνει στο 39,4%!


Πολλά δε απ' αυτά τα παιδιά (17,4%) απάντησαν πως γνωρίζουν ελάχιστα την ελληνική γλώσσα, μόλις ένα 2,9% πηγαίνει σχολείο, ενώ 19,7% απάντησε πως δεν πηγαίνει σχολείο αλλά θα ήθελε. Τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά (26,8%) πουλά χαρτομάντιλα, το 15,9% πουλά λουλούδια, το 13,5% καθαρίζει τα τζάμια των αυτοκινήτων μας, ενώ μεγάλο εμφανίζεται των ποσοστό των παιδιών που επαιτεί (20%). Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα Σερβόπουλα, αφού το 43,9% αυτών δήλωσε πως καθημερινά ζητιανεύει...

Ανατριχιαστικές, πάντως, είναι οι απαντήσεις των παιδιών στο αν τιμωρούνται όταν δεν πάνε στη δουλιά ή όταν η είσπραξή τους είναι χαμηλή. Το 38,6% αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά πολλά παιδιά δήλωσαν σαν τιμωρία εκτός από το ξύλο, το γεγονός ότι όταν συμβαίνει αυτό δεν τους δίνουν φαγητό να φάνε ή ότι τα απειλούν να τα διώξουν από το μέρος όπου διαμένουν!

Τέλος, στην ερώτηση «τι θέλετε να κάνετε όταν μεγαλώσετε;» τα όνειρα αυτών των παιδιών φαίνεται ότι ξεκινάνε και καταλήγουν σ' ένα πιάτο φαϊ και σ' ένα ζεστό κρεβάτι. Πάντως το μεγαλύτερο ποσοστό (36,2%) απαντά «δεν ξέρω», ενώ ένα 4,3% θέλει να κάνει οικογένεια και παιδιά. Ο,τι δηλαδή τους λείπει...



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ