Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Εξιτήρια της απανθρωπιάς

Από την 1 Δεκέμβρη ο ΟΓΑ δεν καλύπτει τα νοσήλια των ασφαλισμένων του προς τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης

Σαν τα σκυλιά στο δρόμο πετιούνται δεκάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ με χρόνιες παθήσεις, από τις ιδιωτικές κλινικές του Βόλου όπου νοσηλεύονται. Η βίαιη εκδίωξη των ασφαλισμένων από τη διοίκηση του ΟΓΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υπερήλικοι συνταξιούχοι, γίνεται στα πλαίσια των «εκσυγχρονιστικών» τομών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού, με εγκύκλιό της προς τις κατά τόπους υπηρεσίες της, που ισχύει από την 1η Δεκέμβρη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδωσε εντολή να διώχνονται από τις ιδιωτικές κλινικές όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ νοσηλεύονται σ' αυτές και δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της νοσηλείας. Χωρίς αιδώ και με περίσσιο θράσος για την επαίσχυντη απόφαση που πήρε σε βάρος των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανακοινώνει ότι όσοι απ' αυτούς που νοσηλεύονται στις ιδιωτικές κλινικές ολοκληρώσουν τη νοσηλεία και πληρώσουν το κόστος της θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον ΟΓΑ για ν' αποφασιστεί εάν και πόσα χρήματα θα τους επιστραφούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος νοσηλείας ανέρχεται, κατά μέσο όρο, πάνω από 200.000 δρχ. το μήνα και 7.000 περίπου την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν μπορούν να τα «βγάλουν πέρα» με τη σύνταξη - ψίχουλα των 40.000 δρχ. που παίρνουν το μήνα. Ετσι, πολλοί απ' αυτούς, και περισσότερο αυτοί που δεν έχουν βοήθεια από συγγενείς ή άλλους ανθρώπους, είναι καταδικασμένοι ακόμα και σε θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας γριούλας, που πήρε εξιτήριο από ιδιωτική κλινική του Βόλου και έμεινε στο πεζοδρόμιο επειδή δεν είχε κανέναν να την περιθάλψει.

Στην ίδια εγκύκλιο η διοίκηση του ΟΓΑ υποχρεώνει τους χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους μετά από νοσηλεία 7 έως 8 ημερών στην κλινική να επανελέγχονται σε δημόσιο νοσοκομείο και από νομίατρο, ώστε να κριθεί αν χρειάζεται να νοσηλευτούν και πάλι εκεί.

Στο Βόλο, τις τελευταίες μέρες πολλές ιδιωτικές κλινικές δεν προλαβαίνουν να δίνουν εξιτήρια σε συνταξιούχους του ΟΓΑ που νοσηλεύονταν σ' αυτές, ενώ στο Γηροκομείο Βόλου έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής για ηλικιωμένους του Οργανισμού που χρειάζονται περίθαλψη. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει καθώς στη μονάδα χρονίως πασχόντων του Γηροκομείου υπάρχουν 35 κλίνες που είναι κατειλημμένες επί συνόλου 103 κλινών που διαθέτει το Ιδρυμα για τους άπορους, όμως, ηλικιωμένους. Σύμφωνα με στοιχεία, τις τελευταίες μέρες, από την ημέρα δηλαδή που άρχισε να εφαρμόζεται η εγκύκλιος από την κλινική Μπισάκου - Κυριάκου, δόθηκαν 23 εξιτήρια σε ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, από την κλινική «ΕΛΠΙΣ» 25 εξιτήρια, ενώ στην κλινική Κολέτσου δεν παρέμειναν ούτε οι μισοί ασφαλισμένοι του Οργανισμού και σε άλλη κεντρική κλινική οι αρμόδιοι ψάχνουν να βρουν τους συγγενείς των ηλικιωμένων ασθενών.

Βεβαίως, ανάλογα περιστατικά σημειώνονται καθημερινά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, όμως, προτιμά να πετά στο δρόμο τους γέροντες και τις γερόντισσες, αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο το πρόσωπο της απανθρωπιάς της και ότι δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ