Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εισαγγελείς δεν είναι γιατροί

Την παράνομη κράτηση της Φ. Λουκέα, επιμελήτριας Α` του Ψυχιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», σε Αστυνομικό Τμήμα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (EINAΠ).

Η Φ. Λουκέα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Παπάγου, γιατί γνωμάτευσε εγγράφως ότι ο ασθενής που προσκομίστηκε χρήζει νοσηλείας σε «κλειστό τμήμα» και όχι σε ανοιχτό, όπως είναι αυτό στη «Σωτηρία». Τέτοιο τμήμα δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή και η νοσηλεία του ασθενή εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και του προσωπικού. Ετσι, η «λύση» που δόθηκε από τον εισαγγελέα ήταν η προσαγωγή της επιμελήτριας στο αστυνομικό τμήμα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει «παράνομη την κράτησή της, με αιτιολογικό τη μη συμμόρφωσή της με εισαγγελική παραγγελία, εξαιτίας της επιστημονικά αιτιολογημένης διαφορετικής της εκτίμησης για τις δυνατότητες αναγκαστικής νοσηλείας ασθενούς στο τμήμα για το οποίο εφημέρευε. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό μιας ακραίας και αυταρχικής αντίληψης για την άσκηση ιατρικής στη χώρα μας, αντίληψης που, άλλωστε, φαίνεται να διαπνέει και τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».

Στη συνέχεια αναφέρει πως η «άσκηση της ιατρικής δεν μπορεί να πραγματοποιείται ούτε με εισαγγελικές εντολές, ούτε υπό την απειλή πειθαρχικών ή ποινικών διώξεων. Η δε αναγκαστική ψυχιατρική νοσηλεία αποτελεί, εκτός των άλλων, ιατρική πράξη, η οποία πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες μπορεί και πρέπει να κρίνει αποκλειστικά το ιατρικό σώμα με αίσθημα ευθύνης και μακριά από διοικητικούς καταναγκασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ