Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΙΟ «ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ»
Αστυνομικοί προστάτες, πολιτικοί «κουμανταδόροι»

Αστυνομικοί εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίου «λευκής σαρκός» που δρα, επί δέκα χρόνια, στη Θεσσαλία. Πολιτικοί τούς κάλυπταν κι επιχειρούν να κουκουλώσουν την υπόθεση 

Στο «κύκλωμα» που οργάνωνε και προωθούσε, χωρίς ενόχληση, επί δέκα σχεδόν χρόνια, το «εμπόριο λευκής σαρκός» στη Θεσσαλία, η δράση του οποίου τώρα αποκαλύπτεται - ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ πριν δυο μήνες και συγκεκριμένα στις 4/10/2000 - φέρονται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κι άλλες πληροφορίες που δεν ήρθαν ακόμα στο φως της δημοσιότητας, να συμμετείχαν:

  • Ιδιοκτήτες μπαρ κι άλλων συναφών μαγαζιών - γνωστοί «λεχρίτες» των τοπικών κοινωνιών, συνεπικουρούμενοι από «νονούς» και «μπράβους» της νύχτας - και μαζί τους κάποιοι «υπεράνω υποψίας» πολίτες. Αυτοί εισήγαγαν τις νέες γυναίκες, σαν «προϊόντα» εμπορίου, από το εξωτερικό, άλλες εξ αυτών τις «πουλούσαν» στα δικά τους μαγαζιά και άλλες τις προωθούσαν προς «κατανάλωση» στην ευρύτερη «ελεύθερη αγορά».
  • Αστυνομικοί που εργάζονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες - της Ασφάλειας κυρίως - οι οποίες ασχολούνται με θέματα που αφορούν στους αλλοδαπούς και με τον έλεγχο των μπαρ και γενικώς των μαγαζιών της νύχτας. Αυτοί έδιναν τις σχετικές άδειες που χρειάζονταν οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών για να «νομιμοποιήσουν» το εμπόριο «λευκής σαρκός», ζητώντας και λαμβάνοντας τη σχετική «μίζα» για τις διευκολύνσεις που παρείχαν. Οι ίδιοι, μαζί με κάποιους συναδέλφους τους που χρησιμοποιούσαν την εξουσιαστική ιδιότητά τους για να εξασφαλίζουν συχνά «τζάμπα ποτό και σεξ», εγγυούνταν την ασυλία και την ατιμωρησία του κυκλώματος, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προστάτη για τα συγκεκριμένα μαγαζιά.
  • Υψηλώς ιστάμενοι πολιτικοί παράγοντες, αμφοτέρων των κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ στο τελευταίο διάστημα, οι οποίοι φαίνεται ότι γνώριζαν για το κύκλωμα κι όχι μόνο δε μιλούσαν και δεν έπαιρναν μέτρα για το χτύπημά του, αλλά, όπως πολλοί ισχυρίζονται, το κάλυπταν κιόλας και τώρα προσπαθούν να το κουκουλώσουν.
Η αστυνομική συμμετοχή

Η δράση του κυκλώματος εμπορίου «λευκής σαρκός» στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα δεν αποτελεί, βεβαίως, πρωτόγνωρο γεγονός, καθότι σ' όλη την Ελλάδα λειτουργούν τέτοια κυκλώματα. Ούτε η συμμετοχή αστυνομικών είναι πρωτοφανής, καθώς είναι γνωστό ότι αυτά τα κυκλώματα δεν μπορούν να στηθούν και να λειτουργήσουν χωρίς την αρωγή ή τουλάχιστον την ανοχή αστυνομικών κι άλλων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Υπάρχουν, όμως, κάποιες από τις εκφάνσεις της αστυνομικής εμπλοκής σ' αυτό το συγκεκριμένο κύκλωμα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εχουν, π.χ., ενδιαφέρον:

  • Η πληροφορία - την οποία ανέφερε δημοσίως, ως καταγγελία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφης - ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης σχετίζεται με άλλη αστυνομική υπόθεση, που αφορά σε τραυματισμό αστυνομικού από τον διοικητή του κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εναντίον εμπόρων ναρκωτικών και ο οποίος τραυματισμός επιχειρήθηκε να φορτωθεί σε κακοποιό. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες σ' αυτό το συμπέρασμα - ότι δηλαδή δράστης είναι ο κακοποιός - καταλήγει και ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι ο παθών επιμένει πως πυροβολήθηκε, κατά λάθος, από το διοικητή του.
  • Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός αστυνομικού που έγινε πριν δυο μήνες έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και στη διάρκεια της εξέτασής του από τους «αδιάφθορους» σχετικά με τη συμμετοχή του στο κύκλωμα.
  • Η καταγγελία - έστω κι από ιδιωτικό ντετέκτιβ γνωστό για την αποκλειστική σχεδόν ενασχόλησή του με «ροζ σκάνδαλα» - ότι ο φόνος ενός Καρδιτσιώτη πολίτη σχετίζεται με το κύκλωμα, το οποίο τον «έβγαλε από τη μέση», γιατί ήξερε πολλά και μπορεί να μιλούσε.
Η πολιτική εμπλοκή

Ομως πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η έμμεση εμπλοκή πολιτικών παραγόντων στην υπόθεση, καθώς αυτή αποδεικνύει ότι η βρωμιά που υπάρχει στην κοινωνία και η σαπίλα στην αστυνομία, συνδέονται άμεσα με την πολιτική μπόχα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς, πού και γιατί εμπλέκονται πολιτικοί παράγοντες.

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αναφέρουν ότι κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα ένας πολίτης κι ένας αστυνομικός που εργάζονταν παλιότερα ως υπάλληλοι του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Οικονόμου και μέχρι προχτές που παραιτήθηκαν του άλλου τοπικού βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Χρ. Μαγκούφη. Πριν δυο μήνες - όταν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έκαναν την προανάκριση για τη συμμετοχή αστυνομικών στο κύκλωμα - ο τρίτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα, Θ. Μάτης, είχε δηλώσει ότι γνώριζε, από καιρό, καταστάσεις και πρόσωπα που σχετίζονταν με το κύκλωμα κι όταν θα ερχόταν η ώρα θα τα αποκάλυπτε. Τώρα, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο ίδιος βουλευτής - που ας σημειωθεί όταν έκανε τις πρώτες καταγγελίες δεν είχε ακόμα καταλάβει τη βουλευτική έδρα, η οποία περιήλθε σ' αυτόν αργότερα, μέσω της δικαστικής οδού - δηλώνει ότι υπάρχουν ποινικά παραπτώματα που θα φέρουν πολλή δουλιά στη Δικαιοσύνη, αλλά και πολιτική ευθύνη που θα πρέπει να καταλογιστεί. (Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στους συναδέλφους του, πρώην και νυν...).

Αστυνομικοί βγαίνουν δημόσια και καταγγέλλουν ότι εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων - τοπικοί βουλευτές, στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών και άλλοι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες - έκαναν και κάνουν καθημερινές, σχεδόν, παρεμβάσεις στις τοπικές αστυνομικές αρχές, απαιτώντας παλιότερα να μην «ενοχλούνται» μαγαζάτορες που φέρονται πως ενέχονται στα κυκλώματα της νύχτας και τώρα για να σταματήσουν αστυνομικοί να μιλούν, ώστε να κουκουλωθεί η υπόθεση. Οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες ζητούσαν και πετύχαιναν δυσμενείς ή ευμενείς μεταθέσεις αστυνομικών, αναλόγως με ποιο κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και ποιος ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, πάνω από 200 αστυνομικοί πήραν μεταθέσεις να φύγουν ή να επιστρέψουν στα Τρίκαλα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ιδιώτες που φέρονται να συμμετέχουν στο κύκλωμα επικαλούνταν γνωριμίες τους με πολιτικούς - ακόμα και τα ονόματα του σημερινού υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος διατέλεσε νομάρχης Καρδίτσας και του, επί κυβέρνησης ΝΔ, Καρδιτσιώτη υπουργού Δημόσιας Τάξης, Θ. Αναγνωστόπουλου, ακούγεται ότι επικαλούνταν κάποιοι, χωρίς, φυσικά, να ήταν πράγματι γνωστοί των δυο πολιτικών κι, οπωσδήποτε, χωρίς τα λεγόμενά τους και προπάντων τα έργα τους να ήταν εν γνώσει τους - προκειμένου να μην ελέγχονται για τις δραστηριότητές τους.

Να καθαρίσει «η κόπρος του Αυγεία»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε - ως συνηθίζουν εσχάτως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ - ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», αλλά ήδη πολλοί φοβούνται ότι η υπόθεση «πάει για κουκούλωμα», με τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε ιδιώτες και πειθαρχικών, μπορεί και ποινικών ευθυνών σε αστυνομικούς - ιδιαιτέρως σ' αυτούς που δεν ήταν «χωμένοι βαθιά» στο κύκλωμα ή μπλέκονται μόνο «σεξουαλικά» κι όχι οικονομικά στην υπόθεση, αλλά δεν έχουν τόσο «γερές πολιτικές πλάτες» να στηριχτούν - και με την απαλλαγή των «μεγάλων ψαριών» και, προπάντων, των πολιτικών από τις ευθύνες τους.

Και, βεβαίως, ακόμα και αν «την πληρώσουν» όλοι όσοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κύκλωμα στη Θεσσαλία, θα «τη βγάλει καθαρή» κι αυτή τη φορά ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Ελλάδας της «ελεύθερης αγοράς λευκής σαρκός», που είναι η πολιτική των κυβερνήσεων που εφαρμόζεται. Μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» που επιτρέπει στα κυκλώματα να εισάγουν νέες γυναίκες και να τις μετατρέπουν σε εμπορεύματα προς εκμετάλλευση, αποκομίζοντας μυθώδη κέρδη. Μια πολιτική που στρέφει την αστυνομική δράση στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των λαϊκών αντιδράσεων κι αφήνει ατιμώρητο το οργανωμένο έγκλημα. Μια πολιτική που τρέφει τη διαφθορά της εξουσίας και της διοίκησης και «γεννάει» αστυνομικούς «νονούς», «προστάτες» και «νταβατζήδες». Μια πολιτική που υποβαθμίζει τις ανθρώπινες αξίες της τίμιας εργασίας, της προσωπικής αξιοπρέπειας, της ατομικής υπερηφάνειας, που ευτελίζει τον έρωτα, περιορίζοντάς τον στα ζωώδη ένστικτα, που συκοφαντεί ιδέες και ιδανικά περί συλλογικής δράσης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρώπινης απελευθέρωσης. Αυτή η πολιτική όχι μόνο επιτρέπει τη μόλυνση της κοινωνίας μας από τέτοια κυκλώματα και φαινόμενα, αλλά και τη στερεί από τα αντισώματά της να αντισταθεί την αξιακή παρακμή και το σάπισμά της. Μόνο το «ξύπνημα» της κοινωνικής συνείδησης, μέσω της Παιδείας και του Πολιτισμού, μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις για να μπει φρένο σ' αυτή την κοινωνική παρακμή και να βρεθεί ο «Ηρακλής» που θα καθαρίσει «την κόπρο του Αυγεία»...


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ