Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δόθηκαν οι άδειες της ασύρματης

  Περίπου 20 δισ. δραχμές θα εισπράξει από τη δημοπρασία το δημόσιο, όταν το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών υπολόγιζε έσοδα 40 - 60 δισ.

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις άδειες τις ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Τα χρήματα που συγκέντρωσε το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ λιγότερα από όσα περίμενε η κυβέρνηση, ενώ από τις επτά άδειες που δημοπρατούνταν, μία έμεινε αδιάθετη. Τα οριστικά σχήματα που θα χρησιμοποιήσουν τις άδειες, θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Δημοπρατήθηκαν τέσσερις άδειες στη ζώνη των 25 GHz (απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες, ευνοεί τη μεταφορά δεδομένων και εικόνας, πέρα από φωνή) και τρεις στη ζώνη των 3,5 Ghz (απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες). Αλλες δύο άδειες (μία σε κάθε ζώνη) δίνονται αυτοδίκαια στον ΟΤΕ, ο οποίος θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία από τους ιδιώτες, για κάθε ζώνη.

Το συνολικό ποσό είναι περίπου 20 δισ. δρχ., συνυπολογισμένων και των 5 δισ. που στοίχισαν οι άδειες στον ΟΤΕ. Σημειώστε ότι οι αρχικές προβλέψεις, που διαχέονταν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν για έσοδα 40 - 60 δισ. δρχ.

Μάλιστα, έμεινε αδιάθετη μία άδεια στο φάσμα των 3,5 Ghz. Αναμένεται να δημοπρατηθεί σε δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδηλωθεί και ανάλογο ενδιαφέρον.

Ετσι, με την ολοκλήρωση του 13ου γύρου της δημοπρασίας, οι άδειες δόθηκαν για το φάσμα των 25 GHz στους: «Europrom» με 3,3 δισ. δρχ. Κοινοπραξία ΔΕΗ - «NBG GREEK FUND» - «ΑΛΦΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» - «Γενική Τράπεζα» με 3,01 δισ. δρχ. «Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες» με 2,92 δισ. δρχ. και «Panafon» με 2,77 δισ. δρχ.

Για το φάσμα των 3,5 GHz, δόθηκαν στους: «Europrom» με 2,2 δισ. δρχ. και «Quest Wireless» με 1,5 δισ. δρχ.

Ετσι, σε πρώτη φάση, πλήρους φάσματος άδεια (και στα 25 και στα 3,5 GHz), πήρε μόνο η «Europrom». Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η μόνη ικανή να παρέχει όλες τις υπηρεσίες. Αλλωστε μένει να διερευνηθούν οι δυνατότητες των δικτύων κινητής των «Panafon» και «Telestet» (στις «Μεσογειακές» μετέχει η μητρική «Telecom Italia») και το πώς αλληλοσυμπληρώνονται με τα δίκτυα ασύρματης.

Η βασικότερη παράμετρος είναι αυτή που επιτρέπει, βάσει σχετικού νόμου, μετά από εννέα μήνες τη μεταπώληση άδειας. Κατ' αρχάς, αναμένεται η ΔΕΗ να εξαγοράσει το μερίδιο των άλλων εταίρων στην κοινοπραξία της. Να μεταπωλήσει κομμάτι σε ξένη τηλεπικοινωνιακή εταιρία και να κινηθεί μαζί της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μέσω κοινοπραξίας. Δεν αποκλείονται κι άλλες τέτοιες κινήσεις, με αλλαγές ιδιοκτητών των αδειών στο επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ασύρματη» κερδοφορία(2000-12-10 00:00:00.0)
Και ιδιωτικές εταιρίες στη σταθερή τηλεφωνία(2000-10-20 00:00:00.0)
Προωθείται η ...χασούρα του(2000-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ