Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ασύρματη» κερδοφορία

Την Τετάρτη που πέρασε ολοκληρώθηκε η δημοπρασία που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τη χορήγηση αδειών ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Είναι το πρώτο βήμα για την παροχή σταθερής τηλεφωνίας ευρείας κλίμακας από ιδιωτικές εταιρίες.

Δημοπρατήθηκαν τέσσερις άδειες στη ζώνη των 25 GHz (απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες, ευνοεί τη μεταφορά δεδομένων και εικόνας, πέρα από φωνή) και τρεις στη ζώνη των 3,5 GHz (απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες). Αλλες δύο άδειες (μία σε κάθε ζώνη) δίνονται αυτοδίκαια στον ΟΤΕ, ο οποίος θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία από τους ιδιώτες για κάθε ζώνη.

Το συνολικό ποσό είναι περίπου 20 δισ. δρχ., συνυπολογισμένων και των 5 δισ. που στοίχισαν οι άδειες στον ΟΤΕ. Σημειώστε ότι οι αρχικές προβλέψεις, που διαχέονταν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν για έσοδα 40 - 60 δισ. δρχ.

Μάλιστα, έμεινε αδιάθετη μία άδεια στο φάσμα των 3,5 GHz, η οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί σε δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδηλωθεί και ανάλογο ενδιαφέρον.

Για τα 25 GHz δόθηκαν άδειες: Στη «Europrom» με 3,3 δισ. δρχ, στην Κοινοπραξία ΔΕΗ - «NBG GREEK FUND» - «ΑΛΦΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» - «Γενική Τράπεζα» με 3,01 δισ. δρχ, στη «Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες» με 2,92 δισ. δρχ. και στην «Panafon» με 2,77 δισ. δρχ.

Για το φάσμα των 3,5 GHz, άδειες δόθηκαν στην «Europrom» με 2,2 δισ. δρχ. και την «Quest Wireless» με 1,5 δισ. δρχ.

Με την ασύρματη σταθερή τηλεφωνία ξεκινά σύντομα ο ανταγωνισμός ιδιωτών προς τον ΟΤΕ. Οι ιδιώτες της ασύρματης σταθερής υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο, θα παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζονται μεγαλύτερη περίοδο για να «στρώσουν» οπτικές ίνες και χωρίς να χρειάζονται τεράστια κεφάλαια.

Απλώς, θα στήσουν κάποιες δεκάδες κεραίες (πχ για όλο το νομό Αττικής χρειάζονται μόλις 12-14 κεραίες ασύρματης, σε αντίθεση με τις 150 που χρειάζεται κατά μέσο όρο κάθε εταιρία κινητής) και θα «κλέβουν» από την «πίτα» του ΟΤΕ. Μια εταιρία για να καλύψει το 20% του πληθυσμού (το κατώτατο όριο για να της χορηγηθεί άδεια) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕΤΤ, θα χρειαστεί από 4 μέχρι 10 δισ. δρχ., ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα επιλέξει να προσφέρει.

Οι απώλειες του Οργανισμού - σε κάθε περίπτωση ανταγωνισμού, «ενσύρματου» ή «ασύρματου» - αναμένεται να καλυφθούν από τη διοίκησή του με: Μειώσεις προσωπικού, περικοπές μισθών, κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών, παροχή κάθε υπηρεσίας με αντίτιμο, συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγιά του (τον Αύγουστο επέβαλε την τελευταία αύξηση 29% στην τιμή της αστικής μονάδας, ενώ αναμένεται νέα στις αρχές του 2001) κλπ.

Προσθέστε την εξαγορά ξένων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, στο πλαίσιο μιας μικροϊμπεριαλιστικής, μικρομεγαλίστικης πολιτικής. Μιας πολιτικής που προβλέπει και για το εξωτερικό την επιβολή υψηλών τιμολογίων, συν τη ληστρική εκμετάλλευση δημόσιων δικτύων της αλλοδαπής, που κτίστηκαν με τον ιδρώτα άλλων λαών.

Σε ό,τι αφορά τη διαφημιζόμενη μείωση τιμολογίων που θα φέρει ο ανταγωνισμός - «ενσύρματος» ή «ασύρματος» - απάντηση δίνουν τα υψηλότατα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας. Η κλήση από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό κοστίζει 110 δραχμές το λεπτό. Την ίδια ώρα, μια υπεραστική κλήση κοστίζει 40 δραχμές το λεπτό. Για το εξωτερικό, η κλήση, π.χ. στις ΗΠΑ, κοστίζει 94 δραχμές το λεπτό. Κοστίζει πιο φθηνά να τηλεφωνήσει κανείς στην άλλη άκρη του κόσμου, παρά να καλέσει στο κινητό ένα φίλο του.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ