ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέο σχέδιο ανατροπής σε εξέλιξη;

Ο πρόεδρος Τσάβες χτες ανάμεσα σε πλήθος στο Καράκας

Associated Press

Ο πρόεδρος Τσάβες χτες ανάμεσα σε πλήθος στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μία ακόμη κίνηση να «αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» που ονομάζεται Ούγο Τσάβες Φρίας, ίσως είναι ένα σχέδιο δολοφονίας ή ανατροπής του άμεσα, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Γενάρη, προειδοποίησαν οι συνήθως πολύ ακριβείς στις πληροφορίες τους μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Vheadline.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Vheadline, πράκτορες της CIA και άλλοι κατάσκοποι έχουν ήδη «ενσωματωθεί» στη Βενεζουέλα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την τέταρτη απόπειρα ανατροπής καθώς οι προηγούμενες με τελευταία αυτή κατά τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου απέτυχαν. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έχουν όντως πλησιάσει και μέλη της κυβέρνησης Τσάβες προσφέροντας «σημαντικά πόστα» στην κυβέρνηση «μετά τον Τσάβες». Ποιοι θα ηγηθούν αυτής της κυβέρνησης; Ο πολυεκατομμυριούχος Γουστάβο Σισνέρος και ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας, Λουίς Τζιούστι, αλλά και ο Κάρλος Ορτέγκα ο οποίος θα «αποφυλακιστεί» και θα αναλάβει υπουργός Εργασίας... Ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ο οποίος είναι «εξόριστος» σήμερα, θα αναλάβει υπουργός Εμπορίου και Οικονομικού Σχεδιασμού, (Cordiplan). Τέλος, ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου Radio Caracas TV (RCTV), Μαρσέλ Γκρανιέρ, θα αναλάβει υπουργός Τύπου και Πληροφοριών ενώ η επίσης «εξόριστη» επικεφαλής της αμερικανοκίνητης οργάνωσης Σουμάτε, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ και θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως επισήμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα σχέδια του αποκλεισμού καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ισπανία την απαραίτητη άδεια για την πώληση στη Βενεζουέλα 12 στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται με αμερικανικά ανταλλακτικά, όπως ανέφεραν χτες οι εφημερίδες Ελ Παΐς και ABC ενώ αργά χτες την είδηση επιβεβαίωσε και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ισπανία, Εδουάρδο Αγκίρε, ενημέρωσε προχτές για το αμερικανικό βέτο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σύμφωνα με τις εφημερίδες. «Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, αν και έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμβάλει στην αστάθεια στην περιοχή» γράφει η Ελ Παΐς. Σε αυτό το πλαίσιο, «η πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα θα περιέπλεκε την κατάσταση», σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας, γράφει η Ελ Παΐς.

Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Χοσέ Μπόνο, είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβρη στο Καράκας συμφωνία ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση στη Βενεζουέλα τεσσάρων σκαφών της ακτοφυλακής, τεσσάρων κορβετών, 10 μεταγωγικών αεροσκαφών C-295 και δύο αεροπλάνων ναυτικής παρακολούθησης. Το 50% έως 60% των ανταλλακτικών των 12 αεροσκαφών είναι αμερικανικά και για το λόγο αυτό απαιτείται εξαγωγική άδεια από την Ουάσιγκτον.

Πάντως η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο αμερικανικό βέτο, προβάλλοντας το γεγονός ότι το στρατιωτικό υλικό είναι για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Νέα συμφωνία για φτηνό πετρέλαιο

Τέλος, νέα συμφωνία χορήγησης φθηνού πετρελαίου για τους φτωχούς, υπέγραψε ο κυβερνήτης του Μέι, Τζον Μπαλτάτσι με τον επικεφαλής της CITGO στις Ηνωμένες Πολιτείες (πρόκειται για την εταιρία πετρελαίου που συνεργάζεται με την Κρατική Βιομηχανία Πετρελαίου της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας). Ανάλογες συμφωνίες έχουν ήδη υπογράψει κοινότητες ιθαγενών Ινδιάνων, η πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και το Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις από τις ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέες «ανησυχίες» για την ανοδική πορεία της «Χαμάς» περίπου μία βδομάδα πριν τις παλαιστινιακές εκλογές της 25ης του μήνα εξέφρασαν χτες στον προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Αμπάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Ουέλς, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ελιοτ Αμπραμς.

«Οι Παλαιστίνιοι εταίροι θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στην αποτροπή της βίας και του τρόμου... Δε θα πρέπει να υπάρξει χώρος στην πολιτική διαδικασία για ομάδες ή άτομα που αρνούνται να αποκηρύξουν την τρομοκρατία και τη βία και αρνούνται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει», δήλωσε ο Ουέλς μετά τη χτεσινή συνάντησή του στη Ραμάλα με τον Αμπού Αμπάς...

Ο Αμπάς προτίμησε να επισημάνει την ανάγκη για την ελεύθερη μετακίνηση ψηφοφόρων και υποψηφίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, διαμηνύοντας στο Ισραήλ να αποσύρει τα φυλάκια ελέγχου στην περιοχή... Η απάντηση του Αμερικανού υφυπουργού ήταν πως «οι Παλαιστίνιοι οπουδήποτε και να βρίσκονται δικαιούνται να ψηφίσουν στις 25 του μήνα» και πως οι ΗΠΑ θέλουν οι Παλαιστίνιοι «να αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς»...

Οπως και να 'χει, η τελική απάντηση για τη διεξαγωγή ή όχι των παλαιστινιακών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα ληφθεί αύριο, Κυριακή, απ' την ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ, που θα συνεδριάσει αφού προχωρήσει στο διορισμό πέντε υπουργών μετά τις παραιτήσεις ισάριθμων αξιωματούχων-στελεχών του «Λικούντ» μέσα στο τελευταίο 48ωρο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ολμέρτ με τους απεσταλμένους της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους συζητήθηκαν τα πιθανότερα σενάρια της «επόμενης μέρας» των επικείμενων παλαιστινιακών εκλογών και η πρόσκληση του Τζ. Ου. Μπους στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο στις αρχές Φλεβάρη με στόχο την (ανάλογα με τις μετεκλογικές παλαιστινιακές εξελίξεις) προώθηση της «ειρηνευτικής διαδικασίας»...

Οσο για την πορεία της υγείας του Αριέλ Σαρόν, οι θεράποντες ιατροί στο νοσοκομείο Χαντάσα, όπου νοσηλεύεται για ένατη μέρα σε κωματώδη κατάσταση, φάνηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού παρά τις επίμονες προσπάθειές τους ο Σαρόν φαίνεται πως αδυνατεί να επανέλθει και να επικοινωνήσει με το περιβάλλον...

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προβλέψεις για απόσχιση...

Προετοιμασία κλίματος για Κοσσυφοπέδιο και ανεξάρτητο Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την πρόβλεψη ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποσχιστεί από τη Σερβία εξέφρασε χτες η επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ΝΑ Ευρώπη Ντόρις Πακ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΝΟΒΟΣΤΙ του Βελιγραδίου, ισχυριζόμενη πως είναι το «τίμημα για την πολιτική» της πρώην κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Αναφερόμενη στο μέλλον της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου εκτίμησε ότι πιθανότατα το Μαυροβούνιο θα αποσχιστεί και επανέλαβε την άποψή της ότι το Μαυροβούνιο δε θα έπρεπε να είχε υπογράψει το 2002 τη συμφωνία αντικατάστασης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με το κρατικό υβρίδιο της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο.

Ερωτηθείς από το συντάκτη της εφημερίδας για το πού θα σταματήσει ο κατακερματισμός της Σερβίας, η Πακ απάντησε: «Κανένας δεν προσπαθεί να αποσπάσει εδάφη της Σερβίας, στο Κόσσοβο, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Βοσνία, στη Μακεδονία δε θα υπάρξει αλλαγή των συνόρων. Οσο για τη Βοϊβοντίνα, μείνετε ήσυχοι, ποτέ δε θα γίνει ανεξάρτητο κράτος, θα παραμείνει μέρος της Σερβίας»(!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ