Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέο σχέδιο ανατροπής σε εξέλιξη;

Ο πρόεδρος Τσάβες χτες ανάμεσα σε πλήθος στο Καράκας

Associated Press

Ο πρόεδρος Τσάβες χτες ανάμεσα σε πλήθος στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μία ακόμη κίνηση να «αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» που ονομάζεται Ούγο Τσάβες Φρίας, ίσως είναι ένα σχέδιο δολοφονίας ή ανατροπής του άμεσα, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Γενάρη, προειδοποίησαν οι συνήθως πολύ ακριβείς στις πληροφορίες τους μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Vheadline.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Vheadline, πράκτορες της CIA και άλλοι κατάσκοποι έχουν ήδη «ενσωματωθεί» στη Βενεζουέλα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την τέταρτη απόπειρα ανατροπής καθώς οι προηγούμενες με τελευταία αυτή κατά τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου απέτυχαν. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έχουν όντως πλησιάσει και μέλη της κυβέρνησης Τσάβες προσφέροντας «σημαντικά πόστα» στην κυβέρνηση «μετά τον Τσάβες». Ποιοι θα ηγηθούν αυτής της κυβέρνησης; Ο πολυεκατομμυριούχος Γουστάβο Σισνέρος και ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας, Λουίς Τζιούστι, αλλά και ο Κάρλος Ορτέγκα ο οποίος θα «αποφυλακιστεί» και θα αναλάβει υπουργός Εργασίας... Ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ο οποίος είναι «εξόριστος» σήμερα, θα αναλάβει υπουργός Εμπορίου και Οικονομικού Σχεδιασμού, (Cordiplan). Τέλος, ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου Radio Caracas TV (RCTV), Μαρσέλ Γκρανιέρ, θα αναλάβει υπουργός Τύπου και Πληροφοριών ενώ η επίσης «εξόριστη» επικεφαλής της αμερικανοκίνητης οργάνωσης Σουμάτε, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ και θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως επισήμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα σχέδια του αποκλεισμού καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ισπανία την απαραίτητη άδεια για την πώληση στη Βενεζουέλα 12 στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται με αμερικανικά ανταλλακτικά, όπως ανέφεραν χτες οι εφημερίδες Ελ Παΐς και ABC ενώ αργά χτες την είδηση επιβεβαίωσε και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ισπανία, Εδουάρδο Αγκίρε, ενημέρωσε προχτές για το αμερικανικό βέτο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σύμφωνα με τις εφημερίδες. «Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, αν και έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμβάλει στην αστάθεια στην περιοχή» γράφει η Ελ Παΐς. Σε αυτό το πλαίσιο, «η πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα θα περιέπλεκε την κατάσταση», σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας, γράφει η Ελ Παΐς.

Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Χοσέ Μπόνο, είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβρη στο Καράκας συμφωνία ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση στη Βενεζουέλα τεσσάρων σκαφών της ακτοφυλακής, τεσσάρων κορβετών, 10 μεταγωγικών αεροσκαφών C-295 και δύο αεροπλάνων ναυτικής παρακολούθησης. Το 50% έως 60% των ανταλλακτικών των 12 αεροσκαφών είναι αμερικανικά και για το λόγο αυτό απαιτείται εξαγωγική άδεια από την Ουάσιγκτον.

Πάντως η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο αμερικανικό βέτο, προβάλλοντας το γεγονός ότι το στρατιωτικό υλικό είναι για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Νέα συμφωνία για φτηνό πετρέλαιο

Τέλος, νέα συμφωνία χορήγησης φθηνού πετρελαίου για τους φτωχούς, υπέγραψε ο κυβερνήτης του Μέι, Τζον Μπαλτάτσι με τον επικεφαλής της CITGO στις Ηνωμένες Πολιτείες (πρόκειται για την εταιρία πετρελαίου που συνεργάζεται με την Κρατική Βιομηχανία Πετρελαίου της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας). Ανάλογες συμφωνίες έχουν ήδη υπογράψει κοινότητες ιθαγενών Ινδιάνων, η πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και το Μπρονξ της Νέας Υόρκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ