Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑΛΤΑ
Κατάληψη στρατιωτικού φάρου

Ενα περίεργο περιστατικό συνέβη χτες στη Μαύρη θάλασσα. Ομάδα αγνώστων κατέλαβε χτες το πρωί το Φάρο της Γιάλτας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μην αφήνοντας τους Ρώσους στρατιωτικούς να μπουν, αναζωπυρώνοντας τη μετασοβιετική «ψυχρή» σύγκρουση των δύο χωρών, Ρωσίας - Ουκρανίας για το ζήτημα του ελλιμενισμού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, στο «φόντο» της πρόσφατης ρωσο-ουκρανικής κρίσης με το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πηγές της υδρογραφικής υπηρεσίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», «σήμερα (σ.σ. χτες) περίπου στις 10 π.μ. τοπική ώρα, ο υπεύθυνος του φάρου της Γιάλτας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, Βίκτορ Πολισούκ, εμποδίστηκε από υπαλλήλους του λιμανιού της Γιάλτας να εισέλθει στον περίβολο του φάρου για να εκτελέσει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα».

Οι ίδιες πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη της κατάληψης στις ουκρανικές αρχές, λέγοντας ότι αυτοί που κατέλαβαν το κτίριο είναι υπάλληλοι της κρατικής υδρογραφικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, οι οποίοι έσπασαν τις κλειδαριές και απαγορεύουν την είσοδο σε Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο εκπρόσωπος του αρχηγείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, Ιγκορ Ντιγκάλο, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή «δεν αντέχει σε καμία κριτική» και πως το γεγονός «πρέπει να καταχωρηθεί ως καθαρή προβοκάτσια».

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο φάρος καταλήφθηκε από μέλη μιας ακραίας οργάνωσης με την επωνυμία «Φοιτητική Αδελφότητα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ