ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αυξάνονται οι ενδείξεις κλιμάκωσης

Μπους και Μέρκελ: στο στόχαστρό τους το Ιράν

Associated Press

Μπους και Μέρκελ: στο στόχαστρό τους το Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΠΑΡΙΣΙ, ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η προχτεσινή απόφαση της τρόικας της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), να επιδιώξουν παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εμπρηστική στάση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνέχιζαν χτες να «δείχνουν» σε μια πορεία προς σοβαρή διεθνή κρίση. Η γαλλική διπλωματία επιχείρησε να ανασκευάσει τη θέση της, αναφέροντας πως θεωρεί «πρόωρη» την επιβολή κυρώσεων, αλλά ίσως είναι αργά.

Μια ημέρα μετά τη δήλωση του Αλί Λαριτζάνι, Ιρανού αξιωματούχου αρμόδιου για τον πυρηνικό «φάκελο» του Ιράν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η Τεχεράνη «θέλει να διαπραγματευτεί», ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε «Δε θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο», τονίζοντας «μας λένε να απαρνηθούμε την πυρηνική ενέργεια και μας υπόσχονται να μας προμηθεύουν με πυρηνικό καύσιμο (...) αλλά δε μας δίνουν ούτε καν ζωτικής σημασίας φάρμακα... Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τους έχουμε εμπιστοσύνη και να μην παράξουμε πυρηνικό καύσιμο;», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων από κράτη που διατείνονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, είπε στο μεταξύ ότι το Ιράν θα «διακόψει κάθε συνεργασία» με την ΙΑΕΑ, αν ο περσικός πυρηνικός φάκελος παραπεμφθεί με το ερώτημα των κυρώσεων στο ΣΑ.

Απειλές από την Ράις

Η κυβέρνηση Μπους, η οποία εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον ζυγίζει τις επιλογές της όσον αφορά το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν στρατιωτικά, αλλά βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω των αδιεξόδων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, οικονομία κ.ά., υποστήριξε διά στόματος της ΥπΕξ Κοντολίζας Ράις ότι δεν τίθεται θέμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν «αυτή τη στιγμή» -- μια δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης οποιαδήποτε στιγμή.

Η συμφωνία που είχαν προτείνει οι χώρες της τρόικας και η Ρωσία στο Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ρωσικό έδαφος -- που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς -- ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, φτιαγμένη για να απορριφθεί από την Τεχεράνη.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να απαιτούν από το Ιράν να... αποδείξει ότι τα πυρηνικά του εργοστάσια δε θα χρησιμοποιηθεί ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον για την κατασκευή πυρηνικών, την ώρα που σιωπούν για το ότι το Ισραήλ διαθέτει δεκάδες πυρηνικά όπλα εδώ και δεκαετίες.

Ολόκληρη η διαδικασία έχει ομοιότητες με εκείνη που οδήγησε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οπως και τα ανύπαρκτα «όπλα μαζικής καταστροφής» που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ, έτσι και η θεωρία της Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί ένα μύθευμα που εξυπηρετεί τα σχέδια επέκτασης της οικονομικής και στρατηγικής κυριαρχίας των ΗΠΑ επί της Μέσης Ανατολής και της Κεντρασίας.

Μπους - Μέρκελ κοινό μέτωπο για το Ιράν

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ - Γερμανίας για το Ιράν, προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Τζ. Μπους. Εκδηλη και μόνη διαφωνία τους η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

«Δεν πρόκειται να προδικάσω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Μπους ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν αναμένει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. «Ομως, αναγνωρίζω πως είναι λογικό να οδηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μία χώρα που απέρριψε τις διεθνείς συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ο Μπους υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διότι αυτή η χώρα θα μπορούσε να καταστεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα για το Ισραήλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε «Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να διαμορφώσει η ευρωπαϊκή τρόικα μία κοινή θέση με τις ΗΠΑ, να ενεργοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσες περισσότερες χώρες μπορούμε να συμπαραταχτούν μαζί μας. Και βεβαίως δε θα μας εκφοβίσει μία χώρα όπως το Ιράν», υπογράμμισε.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ομολογία της γερμανικής συμμετοχής

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών την παρουσία Γερμανών πρακτόρων στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, παραδέχτηκε χτες τη δράση των Γερμανών πρακτόρων στο πλευρό των Αμερικανών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Ο Στάινμαϊερ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής συντονισμού των μυστικών υπηρεσιών, μετείχε στη λήψη της απόφασης που οδήγησε στη διατήρηση πρακτόρων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND στο Ιράκ, παρά τις αντιπολεμικές κορόνες του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Φυσικά, ο Στάινμαϊερ διέψευσε οποιαδήποτε «ενεργή υποστήριξη στις μάχιμες δραστηριότητες» στο Ιράκ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ κληθείς να διευκρινίσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δήλωσε ότι «οι πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Βαγδάτη διαβίβασαν πληροφορίες» το 2003 στις αμερικανικές υπηρεσίες, για να αποφευχθεί να βρεθούν κατά λάθος στο στόχαστρο των αμερικανικών πληγμάτων μη στρατιωτικοί στόχοι, όπως σχολεία, νοσοκομεία και πρεσβείες. Ω! πόση καλοσύνη!

Ταυτόχρονα, η βάση του Ραμστάιν, στο κρατίδιο της Εσσης στρατηγική βάση των αμερικανικών δυνάμεων και άλλες 25 βοηθητικές - χωρίς τις οποίες οι πολεμικές επιχειρήσεις θα ήταν σχεδόν αδύνατες - φρόντιζαν για πιο επιτυχείς βομβαρδισμούς.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στη Γερμανία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάσσονται υπέρ της σύστασης επιτροπής κοινοβουλευτικής έρευνας. Μάλιστα, το κόμμα των Πρασίνων - που ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού τότε και ο Γιόσκα Φίσερ ήταν ο ΥΠΕΞ! - ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να συσπειρωθεί με τους φιλελεύθερους και το Αριστερό Κόμμα στο αίτημα για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας.

Πτώση ελικοπτέρου στη Μοσούλη

Εν τω μεταξύ, η γιορτή της θυσίας που τελείωσε χτες, θα σημάνει πιθανά και το τερματισμό της ιδιότυπης εκεχειρίας των επιθέσεων. Ηδη προανάκρουσμα ήταν η κατάρριψη αναγνωριστικού ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού κοντά στη Μοσούλη. Το ελικόπτερο συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ, όταν δέχτηκε πυρά ανταρτών, με αποτέλεσμα και οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αμερικανικό ελικόπτερο έσπευσε στην περιοχή μετά από σήμα της ιρακινής αστυνομίας, άντρες της οποίας είχαν δεχτεί επίθεση από αντάρτες.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οφείλεται σε εχθρικά πυρά», δήλωσε ο αντιστράτηγος Τζον Βάινς, δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διοίκησης. Το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε ήταν ένα διθέσιο μονοκινητήριο, τύπου OH-58 Kiowa Warrior.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα από αέρος σφαγή Πακιστανών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αεροσκάφη «από το Αφγανιστάν», που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τουλάχιστον δύο - τρεις πυραύλους χτες σκοτώνοντας το λιγότερο 18 ανθρώπους στην περιοχή Μπατζαούρ του Πακιστάν, η οποία γειτνιάζει με την επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστα αεροσκάφη έπληξαν το χωριό Νταμαντόλα στις 03:00 το πρωί της Παρασκευής. Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν, υποστήριξε ότι «οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για 14 νεκρούς», ενώ τόνισε σε μια προσπάθεια «ξεπλύματος» των υπερατλαντικών αφεντικών της κυβέρνησης του στρατηγού Μουσάραφ, ότι «δεν είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση». Εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είπε ότι «δεν έχει αναφορές περί δράσης αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή». Οι κάτοικοι της περιοχής, όμως, είναι «έξαλλοι», σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Το χωριό Νταμαντόλα θεωρείται «προπύργιο» μιας εκτός νόμου οργάνωσης που «σχετίζεται» με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το BBC. Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε αναγκαστεί να προβεί σε διάβημα για το θάνατο 8 Πακιστανών από έκρηξη σε χωριό του Πακιστάν στο Μιράν Σαχ, που βρίσκεται στο Βόρειο Ουζιριστάν.

  • Στο μεταξύ, χτες τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που ερρίφθησαν εναντίον στρατοπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μπαλουχιστάν, ενώ στο Αφγανιστάν ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στη Χοστ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ