ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμπλέει με την τρομο-υστερία του Ρις

Προσποιήθηκε τον ανήξερο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή περί ύπαρξης πυρήνων της «Αλ Κάιντα» και στη χώρα μας

Με το κλίμα τρομο-υστερίας που καλλιεργεί με τις παρεμβάσεις του ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα συμπλέει η κυβέρνηση Καραμανλή, φτάνοντας στο σημείο να αποδέχεται ακόμα και τον ισχυρισμό του περί «ισλαμικής απειλής και τρομοκρατίας» στη χώρα μας!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσποιήθηκε τον ανήξερο για τις δηλώσεις του Τσαρλς Ρις την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες για ύπαρξη στην Ελλάδα «πυρήνων της "Αλ Κάιντα" εν υπνώσει», υποδεικνύοντας μάλιστα στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. «Δεν το θυμάμαι, δεν το είδα, θα το κοιτάξω»(!), ήταν επί λέξει η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου όταν κλήθηκε χτες από τον «Ρ» να τοποθετηθεί στους ισχυρισμούς του Τ. Ρις για ύπαρξη ισλαμικών πυρήνων. Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε διέψευσε τον θρασύτατο ισχυρισμό του Αμερικανού αξιωματούχου ότι τάχα υπάρχει ισλαμική απειλή και στη χώρα μας. «Είμαι πολύ φειδωλός στο να κάνω εύκολα σχόλια χωρίς να έχω κάποιες πληροφορίες», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι φυσικά άσχετη με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα τις μαζικές διώξεις εναντίον χιλιάδων μεταναστών με εντολή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του Αμερικανού πρέσβη.

Παράλληλα, ο Θ. Ρουσόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επανεξετάσει την επιστροφή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από το Αφγανιστάν καθώς η κατάσταση και εκεί χειροτερεύει. Ενδεικτικό της σύμπλευσης της κυβέρνησης στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ότι ενώ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να εκφράσει τις ανησυχίες της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη για την εν ψυχρώ δολοφονία 20 αμάχων από πύραυλο της CIA στο Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη συνέντευξή του την Παρασκευή εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του για τη θέση που πήρε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, στο ζήτημα του Ιράν, τονίζοντας ότι «βρίσκει εμένα και τη χώρα μου απολύτως σύμφωνους». Γενικότερα η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα παίξει πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα αυτό, με δεδομένο ότι επιδιώκεται να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος...

Σε ό,τι αφορά σε πληροφορίες και στοιχεία της «Αυγής» για τις επανειλημμένες διελεύσεις από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» των αεροσκαφών-ιπτάμενων φυλακών της CIA στο διάστημα από το 2002 μέχρι το 2005, ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τη γενικόλογη θέση ότι όλα έγιναν νόμιμα...

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Επικεφαλής» επιχειρηματικών συμφερόντων

Στην προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν, αλλά και ευρύτερα της εγχώριας πλουτοκρατίας, αποσκοπεί το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην Κίνα που πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα.

Το «πολιτικό σκέλος» της πρώτης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού είναι εμφανώς υποβαθμισμένο προς όφελος του «οικονομικού - επιχειρηματικού», που αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στην τελευταία συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό (σ.σ. το ταξίδι), γιατί, εκτός της πολιτικής σημασίας που έχει, αποδίδουμε και πολύ μεγάλη οικονομική και επιχειρηματική σημασία και έχουν δείξει ότι μας περιμένουν με πολύ μεγάλη θέρμη»...

Περισσότερο αποκαλυπτικός για τους στόχους του ταξιδιού ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωσε χθες στον «Σκάι» ότι «το ταξίδι δείχνει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός ανοίγει τις νέες αγορές για λογαριασμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας»(!).

Ο Κ. Καραμανλής, που αναχωρεί αύριο για το Πεκίνο, θα συνοδεύεται από 30 επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει ή θα κάνουν «επενδύσεις» στην Κίνα. Ζητούμενο είναι η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας υπό μορφή «κοινής δήλωσης» του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του.

Περιγράφοντας τους στόχους του ταξιδιού, ο Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι τρεις.

Πρώτος: «Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά, κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο, αλλά με δεδομένο ότι ο Κινέζος ομόλογός μου έχει πει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα θα δαπανήσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για εισαγωγές πρωτογενών προϊόντων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί».

Δεύτερος στόχος «είναι η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, γιατί η Κίνα ήδη έχει μια χαρακτηριστική εξωστρέφεια που πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε».

Τρίτος στόχος «είναι η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία κατασκευάζει πλοία στην Κίνα και φιλοδοξεί να συμμετέχει επιθετικά στη μεταφορά κινεζικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αλλά και η διασύνδεση των κινεζικών με τα ελληνικά λιμάνια, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων τόσο προς τη βαλκανική, όσο και προς την ευρωπαϊκή αγορά».

ΠΑΣΟΚ
Βάρος στα «πραγματικά προβλήματα»

Σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων και επιχειρώντας να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους τακτική.

Την ίδια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναινεί με τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τις αντιδραστικές αλλαγές που θα περάσουν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο κορυφαίο όργανο του κόμματός του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ρίξει το βάρος του στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Γι' αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χαρακτήρισε «πρόχειρες» τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και κινήσεις «εντυπωσιασμού», αποφεύγοντας να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με την αντιδραστική κατεύθυνσή τους.

Στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού κινείται και η δήθεν αντιπαράθεση που διέρρευσε ότι υπήρξε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΠΣ μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, με τον συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πήρε «ξεκάθαρη θέση» στις τελευταίες αντεργατικές προτάσεις του ΣΕΒ. Οταν ο Χρ. Πολυζωγόπουλος γνωρίζει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει δύναμη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, προκειμένου να καλύψει τη συμβιβασμένη στάση των «πράσινων» συνδικαλιστών απέναντι στις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Εξάλλου σήμερα θα συνεδριάσουν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες θα απασχολήσουν και με την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή με την οποία θα ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού.

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Απολογήθηκε ο Γιοσάκης

Εως αργά το βράδυ χθες συσκέπτονταν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα διαταχθεί ή όχι η προφυλάκιση του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Ο πρώην ιερωμένος, που για πολλούς είναι το κεντρικό πρόσωπο του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», προσήλθε στον εφέτη - ανακριτή Γιάννη Φιοράκη, στον οποίο κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα που φτάνει στις 60 σελίδες, με το οποίο αρνείται όλες τις κατηγορίες που του προσάπτονται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη κατ' εξακολούθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, απόπειρα απάτης, δωροδοκία, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και σύσταση και συμμορία. Ο ήδη προφυλακισμένος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πρώην αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, θα ακολουθήσει τακτική «σκληρής υπεράσπισης», προχωρώντας σε μηνύσεις και άλλων προσώπων, πέραν αυτών που έχει ήδη μηνύσει, τα οποία, αν και τα ονόματά τους εμπεριέχονται στη δικογραφία για το «παραδικαστικό κύκλωμα», δεν έχουν ακόμη κληθεί ούτε ως μάρτυρες στο πλαίσιο της ανάκρισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ