Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Επικεφαλής» επιχειρηματικών συμφερόντων

Στην προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν, αλλά και ευρύτερα της εγχώριας πλουτοκρατίας, αποσκοπεί το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην Κίνα που πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα.

Το «πολιτικό σκέλος» της πρώτης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού είναι εμφανώς υποβαθμισμένο προς όφελος του «οικονομικού - επιχειρηματικού», που αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στην τελευταία συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη, είχε δηλώσει ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό (σ.σ. το ταξίδι), γιατί, εκτός της πολιτικής σημασίας που έχει, αποδίδουμε και πολύ μεγάλη οικονομική και επιχειρηματική σημασία και έχουν δείξει ότι μας περιμένουν με πολύ μεγάλη θέρμη»...

Περισσότερο αποκαλυπτικός για τους στόχους του ταξιδιού ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωσε χθες στον «Σκάι» ότι «το ταξίδι δείχνει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός ανοίγει τις νέες αγορές για λογαριασμό της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας»(!).

Ο Κ. Καραμανλής, που αναχωρεί αύριο για το Πεκίνο, θα συνοδεύεται από 30 επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει ή θα κάνουν «επενδύσεις» στην Κίνα. Ζητούμενο είναι η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας υπό μορφή «κοινής δήλωσης» του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του.

Περιγράφοντας τους στόχους του ταξιδιού, ο Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι τρεις.

Πρώτος: «Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην κινεζική αγορά, κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο, αλλά με δεδομένο ότι ο Κινέζος ομόλογός μου έχει πει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα θα δαπανήσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για εισαγωγές πρωτογενών προϊόντων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί».

Δεύτερος στόχος «είναι η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, γιατί η Κίνα ήδη έχει μια χαρακτηριστική εξωστρέφεια που πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε».

Τρίτος στόχος «είναι η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία κατασκευάζει πλοία στην Κίνα και φιλοδοξεί να συμμετέχει επιθετικά στη μεταφορά κινεζικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αλλά και η διασύνδεση των κινεζικών με τα ελληνικά λιμάνια, ώστε η χώρα μας να αποτελέσει πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων τόσο προς τη βαλκανική, όσο και προς την ευρωπαϊκή αγορά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιφυλακτικός ο Τραμπ για «εμπορική συμφωνία» (2018-05-24 00:00:00.0)
Μπίζνες σε «φιλέτα» και τομείς στρατηγικής σημασίας (2014-06-20 00:00:00.0)
«Συμβιωτική σχέση» με πολλούς αποδέκτες (2014-04-27 00:00:00.0)
Χαράς ευαγγέλια για τους εφοπλιστές και τα μονοπώλια (2013-05-17 00:00:00.0)
Ωθηση στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κίνας» (2008-11-26 00:00:00.0)
Κομιστής θέσεων ΕΕ - ΗΠΑ... (2006-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ