Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κινήσεις της... τελευταίας στιγμής

Καραούλι για άμεση αντίδραση στην περίπτωση που περάσει ο ιός της γρίπης των πτηνών από τη γειτονική Τουρκία, έχει στηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενόψει των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν σε έμπειρο προσωπικό και μέσα, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει διάφορα μέτρα - μπαλώματα της τελευταίας στιγμής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε και νέες προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και την «επιστράτευση» 200 περίπου στρατιωτικών κτηνιάτρων και τεχνολόγων ζωικής παραγωγής, μονίμων και κληρωτών. Χτες επίσης, έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε τροπολογία των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού, για διάστημα από 2 έως οκτώ μηνών, σε περίπτωση σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας από τη γρίπη των πτηνών. Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης η αποδέσμευση των ορίων της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού των Νομαρχιών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε παράλληλα τη συγκρότηση τριών μεικτών δεκαμελών ομάδων άμεσης δράσης που θα εδρεύουν σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη και θα έχουν συγκεκριμένο πεδίο δράσης, που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκε και κατανέμεται σε όλες τις νομαρχίες, ποσό 1 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των επιπλέον απαραίτητων εφοδίων και υλικών (π.χ. γάντια, φόρμες, γυαλιά, ψεκαστήρες, απολυμαντικά, υλικά συσκευασίας), καθώς και ποσό των 831.000 ευρώ για την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων στα Τοπικά Κέντρα Επείγουσας Ανάγκης. Από τη χτεσινή ανακοίνωση του Ε. Μπασιάκου φαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι τα έκαμε όλα καλώς και «ρίχνει το μπαλάκι» στις Νομαρχίες... Επίσης, στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει ενδεχόμενο «επιστράτευσης» των ιδιωτών κτηνιάτρων και ζωοτεχνών, αφού στάλθηκαν λίστες με τα δεδομένα των επαγγελματικών τους μητρώων, στις Νομαρχίες.

Πάντως στους νομούς που γειτονεύουν με την Τουρκία είναι σαφώς μεγαλύτερη η επιφυλακή και η ανησυχία, καθώς επίσης σε νομούς όπου υπάρχει μεγάλη πτηνοτροφική παραγωγή. Μπορεί βέβαια οι περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να «σκάσει» κρούσμα της γρίπης των πτηνών, ωστόσο όμως οι γνωρίζοντες το θέμα δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. Για παράδειγμα, ως περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού εκεί πηγαίνουν αποδημητικά πουλιά, που μπορεί να μεταφέρουν το ιο της γρίπης των πτηνών, θεωρούνται οι λίμνες Βόλβη, Βεγορίτιδα, Λαγκαδά και οι Πρέσπες, τα δέλτα Εβρου και Νέστου και το Πόρτο Λάγος.

Την ξαναπληρώνει η πτηνοτροφία...

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη γείτονα Τουρκία και η φοβία που υπάρχει στους καταναλωτές, δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Χτες στο υπουργείο Απασχόλησης έγινε μια σχετική σύσκεψη, όπου επικαιροποιήθηκαν οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν τον περασμένο Νοέμβρη. Ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου για 13 μήνες από 1/9/2005 μέχρι 30/9/2006. Το ποσό που προκύπτει ως υποχρέωση έναντι εισφοράς, θα καταβληθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη συνέχεια σε βάθος χρόνου, σε 120 δόσεις και χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, ενώ, για την ίδια περίοδο, αναστέλλεται και η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων (διοικητικών και ποινικών). Το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον κλάδο την πτηνοτροφίας και ειδικότερα του μικρομεσαίους παραγωγούς θα φανεί σχετικά σύντομα...

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι με αφορμή το πρόβλημα που ξέσπασε επιχειρεί να διευθετήσει και άλλου είδους... εκκρεμότητες. Ετσι, με χτεσινή του δήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι υπογράφτηκε απόφαση «νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων πτηνοτροφικών μονάδων, που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 3399/2005», να πληρούν, δηλαδή, τους περιβαντολλογικούς όρους λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ