Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

... και ανησυχία για «κατοχική» γρίπη

Αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοινώθηκε επίσημα χτες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ανέθεσε στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα τα σχετικά καθήκοντα, πρόσθετα προς τα καθήκοντά του ως υπουργού.

Την ανακοίνωση έκαμε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος ανέφερε ότι το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχτηκε τον Κύπρο Χρυσοστομίδη, στον οποίο εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο είχε επιτελέσει τα καθήκοντά του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κ. Χρυσοστομίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η πολιτική κίνησή του, η «Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου», για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μάη με το ΑΚΕΛ.

Γρίπη στα κατεχόμενα;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, υπήρξαν δύο περιπτώσεις γρίπης των πτηνών στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ορτάμ», την περασμένη Παρασκευή κοριτσάκι διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας με συμπτώματα της ασθένειας. Παρόμοια συμπτώματα παρουσίασε χτες και στρατιώτης, ο οποίος επίσης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Οπως γράφει η «Ορτάμ», τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται από την Αγκυρα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Αφρίκα» Μεχμέτ Λεβέντ επικρίνει το ψευδοκράτος, γιατί όπως γράφει, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή οικόσιτων πτηνών από την Τουρκία, απαγόρευσε τη μεταφορά πουλερικών και αυγών από τις ελεύθερες περιοχές. Φαίνεται, γράφει ο Λεβέντ, ότι κάθε καταστροφή, που θα προέρχεται από τη «μητέρα πατρίδα» είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, κατοχικοί «υπουργοί» χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα αναληθή.

Στις ελεύθερες περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως έχει διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα για προστασία του κοινού από τη γρίπη των πτηνών και ότι υπάρχουν λειτουργικές επαφές με επαγγελματικό και επιστημονικό προσωπικό των κατεχομένων και συνεργασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι έχει πληροφόρηση από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν επιβεβαιώνονται οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για την ύπαρξη κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τέθηκαν υπόψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία τον πληροφόρησε πως στην πραγματικότητα υπήρξε ένα περιστατικό κοινής γρίπης σε κοριτσάκι. Είπε ότι δείγμα που στάλθηκε για εξετάσεις στην Τουρκία έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα.

Συνέχισε ότι δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, με βάση τη σύσταση των εμπειρογνωμόνων των χωρών μελών της ΕΕ ότι δε συντρέχει λόγος, αλλά συνέστησε αποφυγή των επισκέψεων στην Τουρκία αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και ειδικότερα σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ