Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχία για επέκταση σε άλλες χώρες

O Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί ήδη να έχει μεταφερθεί σε Αρμενία, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Φατμά Οζκάν, ένα κορίτσι 12 ετών που άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή στη Βαν, «ήταν προσβεβλημένο» από τον ιό H5N1, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι. Εγινε, έτσι, το τέταρτο θύμα της ασθένειας στην Τουρκία - όλα ήταν παιδιά - και το 20ό ανθρώπινο κρούσμα στη χώρα. Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων συνέχιζε να ανεβαίνει, οι ειδικοί ανέμεναν τα αποτελέσματα από τρία παιδιά που νοσηλεύονται στην Ιστανμπούλ με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχολίασε ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά πάσχουν από τον H5N1 η ασθένεια θα έχει φθάσει «προ των πυλών της Ευρώπης».

Το τραγικότερο όλων σχετικά με την 12χρονη είναι ότι αρχικά είχε διαγνωστεί πως δεν είχε προσβληθεί, ωστόσο το υπουργείο Υγείας διέταξε νέες εξετάσεις όταν διαγνώστηκε ότι ο 5χρονος αδελφός της - που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - είχε προσβληθεί από τον H5. Στο θάνατό του μικρού κοριτσιού συνέβαλε η κοινωνική κατάσταση της φτωχής της οικογένειας: ο πατέρας της άργησε να την πάει στο νοσοκομείο, διότι δεν είχε κοινωνική ασφάλιση - ήταν άνεργος. Η μητέρα της μικρής είχε πεθάνει, σύμφωνα με την «Ζαμάν», πριν έξι μήνες, και ο πατέρας των δύο παιδιών είχε ξαναπαντρευτεί.

Η κρίση στην Τουρκία, όπου έως χτες είχαν σφαγιαστεί 931.000 πουλερικά - κότες, γαλοπούλες και πάπιες - συνέχιζε να προκαλεί νευρική κρίση στις γειτονικές περιοχές: (και) η Συρία επέβαλλε την απολύμανση ανθρώπων και οχημάτων στη μεθόριο, όπως κι οι περισσότερες γειτνιάζουσες με την Τουρκία χώρες. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι ο ιός μπορεί ήδη να έχει μεταφερθεί σε Αρμενία, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ιός βρίσκεται στη γειτονιά τους».

Συνολικά, κρούσματα της ασθένειας έχουν επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), σε 13 επαρχίες από τις 83 (Ιγδίρ, Ερζουρούμ, Σανρλιούρφα, Ερζιντζάν, Αγρί, Μπιτλίς, Γιοζγκάτ, Αγκυρα, Μπούρσα, Ιστανμπούλ, Βαν, Αυντίν, Καρς). Παρ' όλ' αυτά, στέλεχος της ΠΟΥ υποστήριζε ότι υπάρχει ακόμη «χρόνος ώστε ο ιός να μη λάβει ενδημική μορφή στην Τουρκία, εάν οι τουρκικές κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αρκετούς πόρους».

Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ» ανέφερε χτες ότι σημειώθηκαν δύο ανθρώπινα κρούσματα του H5 στο έδαφος της λεγόμενης δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου (ένα κορίτσι και ένας στρατιώτης) και κατηγόρησε τις αρχές ότι τα «απέκρυψαν» - κάτι που διέψευσαν οι αρχές.

Σε άλλες χώρες

Το θάνατο μίας 13χρονης Ινδονήσιας από στελέχη του ιού της γρίπης των πουλερικών και την εκδήλωση ακόμη δύο κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών σε ανήλικα άτομα επιβεβαίωσαν χτες οι ινδονησιακές αρχές. Εάν και οι εργαστηριακές εξετάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αποδείξουν πως τα στελέχη του ιού Η5Ν1 ήταν η αιτία θανάτου της 13χρονης Ινδονήσιας, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απεβίωσαν εξαιτίας της νόσου θα ξεπεράσει (διεθνώς) τους 80...

Στην Ιαπωνία, εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πουλερικών με στελέχη του ιού «Η5» σε δύο νομαρχίες βορείως του Τόκιο, όπου ανακοινώθηκε πως θα θανατωθούν, προληπτικά, 770.000 πτηνά.

Σε Βέλγιο και Γερμανία οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα δύο ασθενών που νοσηλεύτηκαν με ύποπτα συμπτώματα ήταν αρνητικές στον ιό Η5Ν1...

Πάντως, σήμερα, τα μάτια αξιωματούχων δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών είναι στραμμένα στο Πεκίνο, όπου ξεκινά η διήμερη διεθνής διάσκεψη για τη χρηματοδότηση, αφ' ενός, των προσπαθειών αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών σε φτωχές χώρες, αφ' ετέρου, προετοιμασίας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας γρίπης στον άνθρωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαγρύπνηση για ιό γρίπης πτηνών (2011-08-30 00:00:00.0)
Ανησυχία για τα θύματα (2006-05-23 00:00:00.0)
Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (2006-02-14 00:00:00.0)
Εντείνονται οι φόβοι και οι προσπάθειες «περιορισμού» (2006-01-12 00:00:00.0)
Ο Μπους ετοιμάζει πακτωλό δολαρίων για τις πολυεθνικές (2005-11-02 00:00:00.0)
Καθησυχαστικές δηλώσεις (2005-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ