Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥ ΖΙΝΤΑΟ
Ωθηση στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κίνας»
  • Η ναυτιλία στο επίκεντρο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων
  • Κ. Καραμανλής: Τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων

Τη βούλησή τους για εδραίωση της «στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας», που περνάει κυρίως μέσα από την οικονομική συνεργασία, εξέφρασαν οι Κ. Καραμανλής και Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αιχμή του δόρατος» της οικονομικής συνεργασίας είναι η ναυτιλία, με τους Ελληνες εφοπλιστές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές των κινεζικών προϊόντων και την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει τα λιμάνια ως διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων προς τα Βαλκάνια και την ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την έναρξη της συνάντησης μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες:

-- Συμφωνία για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO,

-- συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών HUAWEI, και

-- συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν προσλάβει «ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια» και η κοινή δήλωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης που είχε υπογραφεί το 2006 στο Πεκίνο αποδίδει πλέον απτά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη ναυτιλία ως «στρατηγικό πεδίο της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών. «Οι Ελληνες πλοιοκτήτες διακινούν ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορίου της Κίνας και, από την άλλη, αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων», τόνισε. Αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO, επισήμανε ότι σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο χωρών καθώς «τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικά κέντρα των κινεζικών προϊόντων, τόσο στις χώρες της ΕΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Το άλλο πεδίο της συνεργασίας είναι ο τουριστικός τομέας και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη σημασία της λειτουργίας της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Πεκίνου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι και αφενός θα «συμβάλλει στην αύξηση της ροής τουριστών» και αφετέρου θα «διευκολύνει την επιχειρηματική συνεργασία».

Με αφορμή την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον «καίριο ρόλο» που διαδραματίζει η Κίνα στις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας, ενώ εκτίμησε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας «δίνει το στίγμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης που υπάρχει για την εδραίωση της στρατηγικής μας σχέσης».

Από την πλευρά του ο Χου Ζιντάο δήλωσε ικανοποιημένος για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της «στρατηγικής σχέσης» Ελλάδας - Κίνας, τονίζοντας ότι «η κινεζική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα την κατανόηση και την υποστήριξη της Ελλάδας στις μεγάλες ανησυχίες της Κίνας, καθώς επίσης τις προσπάθειες και τη συμβολή της Ελλάδας για την προώθηση των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Υπογράμμισε ότι «η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις», προσδιορίζοντας τους τομείς που πρέπει να δοθεί βάρος το επόμενο διάστημα:

-- «Πρώτον: Να διευρύνουμε ενεργά την οικονομική μας συνεργασία». Η κινεζική κυβέρνηση - σημείωσε - θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις κινεζικές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και προσκαλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στον ανταγωνισμό της κινεζικής αγοράς. Παράλληλα δήλωσε πρόθυμος να ληφθούν μέτρα ώστε να εξισορροπηθεί το διμερές εμπόριο.

-- «Δεύτερον: Να εντείνουμε τη ναυτιλιακή συνεργασία». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε να διερευνηθεί η διαμόρφωση ενός τρισδιάστατου συστήματος, «με κρίκο τις θαλάσσιες μεταφορές, με μοχλό τα λιμάνια και με υπόβαθρο το διαμετακομιστικό κέντρο, ούτως ώστε η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε υποδομές, σε επενδύσεις, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε λιμενικές υποθέσεις κ.ά. Να ανοιχτούμε προς τις αγορές τρίτων χωρών, με στόχο τα κοινά οφέλη».

-- «Τρίτον: Να ενισχύσουμε τις ανθρωπιστικές ανταλλαγές» (διδασκαλία της γλώσσας, στην προστασία των αρχαιοτήτων, στα ΜΜΕ, στην έκδοση βιβλίων, ανταλλαγές επισκέψεων νέων σπουδαστών στον τομέα των νέων τεχνολογιών, κ.α.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ