Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τους αλύγιστους των Φυλακών Κέρκυρας

«Ο 90χρονος αγώνας του ΚΚΕ πρέπει να φτάσει ως το τέλος, με ριζικές αλλαγές και ανατροπές ως το επίπεδο της εξουσίας»

Ανθρωποι όλων των ηλικιών παραβρέθηκαν μαζικά, την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο, για να τιμήσουν τα 90 χρόνια της πλούσιας ιστορικής διαδρομής του ΚΚΕ, για να διαμηνύσουν τη συνέχιση των αγώνων ώστε η εργατική τάξη, ο λαός, να γίνει αφέντης στον τόπο του.

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αναδείχτηκαν πλευρές και γεγονότα της μακροχρόνιας αυτής πορείας του ΚΚΕ, των κομμουνιστών - αγωνιστών που μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στις φυλακές της Κέρκυρας. Τόπο ποτισμένο με το αίμα κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ανάμεσά τους του πρώτου Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρήστου Μαλτέζου, που δολοφονήθηκε στις 22/11/1938. Οι φυλακές Κέρκυρας ήταν τόπος κράτησης του Νίκου Ζαχαριάδη και του Χαρίλαου Φλωράκη και πολλών άλλων κομμουνιστών, πολιτικών κρατουμένων, που οδηγούνταν απ' εκεί για εκτέλεση στο Λαζαρέτο.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν το λόγο πήρε ο μελλοθάνατος και φυλακισμένος αγωνιστής για 7 χρόνια στα κάτεργα των φυλακών της Κέρκυρας τη μαύρη περίοδο των μεταπολεμικών δοσιλογικών κυβερνήσεων Βασίλης Γεωργαντάς.

Περιέγραψε τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, θύμισε τα πολύ δύσκολα χρόνια που έζησαν στις φυλακές της Κέρκυρας ο ίδιος και οι μελλοθάνατοι σύντροφοί του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απάνθρωπη στάση του τότε διευθυντή των φυλακών, αλλά και στο ρόλο των φυλάκων, που με την απειλή της μετάθεσης θύμιζαν δεσμοφύλακες του Μεσαίωνα. Από την άλλη, όμως, σημείωσε την ενεργό και έμπρακτη συμπαράσταση του κερκυραϊκού λαού που κατέκλυσε τις φυλακές τα χαράματα, όταν άκουσε το «χωνί» των φυλακισμένων να διαλαλεί: «Λαέ της Κέρκυρας, τώρα παίρνουν συντρόφους μας για εκτέλεση στο Λαζαρέτο».

Ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, Δημήτρης Πιτσιάβας, στην ομιλία του ξεδίπλωσε την 90χρονη ιστορία του Κόμματος, τον δύσκολο αλλά τίμιο αγώνα των στελεχών και μελών του ΚΚΕ από το 1918, με την ίδρυση του ΣΕΚΕ, μέχρι και σήμερα, για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Η 90χρονη δράση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ο ομιλητής, δίνει νόημα και δύναμη στους σημερινούς αγώνες και τις συγκρούσεις με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ο αγώνας αυτός, που έχει ξεκινήσει πριν από 90 χρόνια, πρέπει να φτάσει ως το τέλος, με ριζικές αλλαγές και ανατροπές ως το επίπεδο της εξουσίας. Για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι φτιασιδώματα με νέα πρόσωπα ή νέες συμμαχίες. Μια τέτοια λαϊκή εξουσία, κατέληξε, μπορεί να αναπτύξει σχεδιασμένα τη λαϊκή οικονομία, όπου στόχος θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ, Μυρσίνη Χαραλάμπους, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λογοτεχνικό - θεατρικό και μουσικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγωνισμός δημιουργίας γλυπτού μνημείου του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο Κέρκυρας(2022-11-12 00:00:00.0)
«Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα»(2022-04-28 00:00:00.0)
Συγκινητικός ο απόηχος της εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο(2021-11-27 00:00:00.0)
Τόπος μαρτυρίου και ακλόνητη απόδειξη ηρωισμού των κομμουνιστών(2019-10-22 00:00:00.0)
Τυμβωρύχοι της Ιστορίας(2002-11-02 00:00:00.0)
Προσκύνημα στο Λαζαρέτο(1998-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ