Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα προβλήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθηνών, "Γεώργιος Γεννηματάς", οι εργαζόμενοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ίδιων και των ασφαλισμένων (πάνω από 700 ασθενείς επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο), από κινδύνους στο χώρο του νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι για πάνω από 5 μήνες αρκετοί εργαζόμενοι εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με έκθεση σε φορμαλδεΐδη, μία καρκινογόνο ουσία (ο IARC την κατατάσσει στην κατηγορία Ι) που χρησιμοποιείται κύρια στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Μετά από μετρήσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ) διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις φορμαλδεΐδης σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου και συνεστήθη έλεγχος του εξαερισμού - κλιματισμού του κτιρίου, των εγκαταστάσεων των εργαστηρίων και γενικά του κτιρίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κίνδυνος δεν είναι ο μόνος στον οποίο εκτίθενται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί και σύνθετοι παράγοντες (διαφορετικά χημικά, κυτταροστατικά φάρμακα, βιολογικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων από προβλήματα του κτιρίου, κ.ά.). Επιπλέον, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου και η αντίστοιχη του ΙΚΑ όμως δεν τηρούν ούτε τις στοιχειώδεις εργοδοτικές υποχρεώσεις τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, όπως ορίζονται σύμφωνα με το Ν. 1568/85. Οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου του ΙΚΑ, αλλά και άλλων υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει Γιατρός Εργασίας και γενικά δεν έχουν καμία εμπειρία από την παρουσία και τη δραστηριότητα υπηρεσίας για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Δε γίνεται συστηματική ιατρική παρακολούθηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων με βάση τους επαγγελματικούς κινδύνους. Επιπλέον, το υπάρχον κέντρο Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ, που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στις υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ, έχει παροπλιστεί από επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, δε συμβάλλει ούτε στο βασικό σκοπό ύπαρξής του που είναι η διάγνωση και μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών, των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Τέλος, είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο κρατικός έλεγχος εφαρμογής του συνόλου των υποχρεώσεων της διοίκησης του ΙΚΑ για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικά με αφορμή το ζήτημα της φορμαλδεΐδης, αναδεικνύεται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι υποχρεώσεις που ορίζονται από το ΠΔ 399/1994 για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνους παράγοντες και το ΠΔ 16/1996 για τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα στον εργασιακό χώρο. Αναδεικνύεται ότι δεν τηρείται η εργοδοτική υποχρέωση για εκπόνηση γραπτής εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου (ΠΔ 17/96). Στην ουσία η διοίκηση του νοσοκομείου και γενικότερα του ΙΚΑ θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα θα λάβει για να υποχρεωθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου και του ΙΚΑ να λάβει όλα τα μέτρα και να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, από το συγκεκριμένο κίνδυνο στο ογκολογικό νοσοκομείο, αλλά και απ' το σύνολο των επαγγελματικών κινδύνων στο νοσοκομείο;
  • Τι μέτρα θα λάβει για να υποχρεωθεί η διοίκηση του ΙΚΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας του ΙΚΑ, να τηρήσει ουσιαστικά και όχι τυπικά το σύνολο των εργοδοτικών υποχρεώσεών της, χωρίς την εμπλοκή οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ