Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ελληνικό σχέδιο» αντιλαϊκής δράσης
  • Τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα ρίχνει το «ελληνικό σχέδιο δράσης», που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • Μετά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών το βάρος ρίχνεται στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Διαβεβαιώσεις στην πλουτοκρατία ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί το «ελληνικό σχέδιο δράσης», που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στο λαό, έδωσε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να μεταβάλουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα πετύχει».

Κεντρικό άξονα στο «ελληνικό σχέδιο δράσης», όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, καταλαμβάνει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, που υπερασπίστηκε με τα γνωστά «έωλα» επιχειρήματα («ωφελεί όλους τους πολίτες», «συμβάλλει στη μείωση του κόστους του χρήματος» και «καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών»). Το βάρος όμως στη συνέχεια πέφτει στις «μεταρρυθμίσεις», που «αναβαθμίζουν το επενδυτικό περιβάλλον, δυναμώνουν την παραγωγική βάση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Στον «άξονα» αυτό διευκρίνισε ότι περιλαμβάνονται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που προσφέρουν «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, η εφαρμογή προγράμματος δημόσιων έργων και η κατασκευή των μεγάλων ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων, το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, το πρόγραμμα για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς, εννοείται από και για τους ιδιώτες, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ, οι ιδιωτικές επενδύσεις χάρη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 11 δισ. ευρώ, κ.ά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ, ενώ χαρακτήρισε «εξέλιξη στρατηγικής σημασίας» την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία «Cosco». «Η Ελλάδα, αποκτώντας ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους στα λιμάνια, μετεξελίσσεται σε γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επενδυτικών πρωτοβουλιών σε Ελληνες και ξένους», τόνισε.

Χαρακτήρισε «σημαντικό γεγονός» ότι «τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προβλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κινηθεί με ρυθμούς 2 έως 2,5% του ΑΕΠ», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει το όριο αυτό. «Αμεση επιδίωξή μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σε όλους τους τομείς», τόνισε, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να περιοριστούν «οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας», αλλά κυρίως «να θεμελιωθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις» που θα διασφαλίσουν στα μονοπώλια ισχυρότερη θέση και ευκαιρίες μετά την κρίση. Επικαλούμενος την «κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας» αξίωσε συσπείρωση γύρω από το κυβερνητικό σχέδιο και τη «σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων». Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε τις γνωστές εκκλήσεις του:

-- Προς τις τράπεζες, «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση των επιτοκίων».

-- Προς τις επιχειρήσεις, «να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων».

-- Προς τα συνδικάτα, «να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους»...

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα την κατανάλωση, την παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις κατασκευές. Πολύ περισσότερο όμως, όπως είπε, επηρεάζει «τους εξωστρεφείς κλάδους, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Πιέζει τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Επανέλαβε επίσης τα διαχειριστικού χαρακτήρα ψευτοδιλήμματα παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως τον υπεύθυνο και αποτελεσματικό διαχειριστή, σε αντίθεση με το λαϊκισμό και τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ