Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Ανταμείβεται η σταθερότητα στις αρχές

Απόσπασμα από τη γερμανική «Γιούνγκε Βελτ» για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Με τίτλο «Ανταμοιβή της Σαφήνειας» η ημερησία «Γιούνγκε Βελτ» (17 Νοέμβρη) αφιερώνει δύο σελίδες στα 90χρονα του ΚΚΕ. Αρθρογράφος είναι ο γνωστός ιστορικός και μέλος της Ακαδημίας του Βερολίνου Ερευνας του Φασισμού και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δόκτορας Μάρτιν Ζέκεντροφ. Σαν δεύτερος κύριος τίτλος αναφέρεται «... Μετά από αποφασιστικό αγώνα κατά της κατοχής και του φασισμού ανταμείβεται μέχρι σήμερα από τον πληθυσμό η σταθερότητα στις αρχές».

Το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος του άρθρου περιγράφει την Ιστορία του Κόμματος, από την ίδρυσή του, τους αγώνες του στα χρόνια των δικτατοριών και της ντόπιας και ξένης φασιστικής κατοχής, στην περίοδο '46 - '49, για να φτάσει στα «χρόνια της κρίσης» μετά το 1989 και να διαπιστώσει: «Η αστική τάξη και αναθεωρητικοί - οπορτουνιστικοί κύκλοι και από τις ίδιες του τις γραμμές πίεζαν το Κόμμα να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του και από τον επιστημονικό σοσιαλισμό. Μέσω μιας συμμαχίας κομμάτων ήθελαν να προσδέσουν τους κομμουνιστές σε ένα αστικό - σοσιαλδημοκρατικό σύστημα και να ξεγράψουν την ανεξαρτησία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Το Κόμμα μπόρεσε να απελευθερωθεί από αυτή τη σοβαρή κατάσταση λόγω της πίστης στο μαρξισμό - λενινισμό, του βαθιού ριζώματος στην εργατική τάξη, της πλούσιας εμπειρίας του στον ταξικό αγώνα και της εμπειρίας του στον αγώνα κατά του οπορτουνισμού [...] Στους τωρινούς δύσκολους αγώνες για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των εργατών και όλων των μη προνομιούχων, το ΚΚΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Είναι η ηγετική δύναμη στον αγώνα κατά της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στα Βαλκάνια, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Πιστό στην αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης, το ΚΚΕ υποστηρίζει τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, ιδιαίτερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που πιέζονται από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Απώτερος στόχος, όπως αναφέρεται στο κομματικό πρόγραμμα του 1996, είναι «η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού».

«Αυτή η σαφήνεια και η εμμονή στις αρχές ανταμείβονται φανερά από τις μάζες [...] Το ΚΚΕ είναι το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι στέρεα ριζωμένο στην εργατική τάξη - και αυτό που είναι σημαντικό για το μέλλον αυτού του αρχαιότερου κόμματος της Ελλάδας - είναι ριζωμένο και στη νέα γενιά».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ