Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Στη λογική του συμψηφισμού ο Π. Ψωμιάδης

Η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι σε συνεδρίαση

Eurokinissi

Η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι σε συνεδρίαση
Στη λογική του συμψηφισμού των ευθυνών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο της παραχώρησης δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου κινήθηκε χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Δρυς και Φωτιάδης, που χειρίστηκαν μέρος της υπόθεσης, κινήθηκαν βάσει του νόμου όπως έκαναν και οι σημερινοί υπουργοί.

Χτες, επίσης, στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» Σ. Γκρόζος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία Rassadel ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Η εν λόγω εταιρεία κατέχει το 30% της εταιρείας «Πάπιστας» η οποία αγόρασε πάνω από 60 οικόπεδα της Μονής στη Νέα Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Μονή Βατοπεδίου πούλησε ουσιαστικά στον εαυτό της.

Ο Π. Ψωμιάδης στην κατάθεσή του είπε ότι όλοι οι φορείς της περιοχής «υπνωτιστήκαμε» γύρω από την παραχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου και ισχυρίστηκε ότι μόλις αντιλήφθηκε το θέμα «μπήκε μπροστά» και έσωσε διάφορα οικόπεδα που ξεπερνούσαν τα 600 στρέμματα. Το 2005, είπε, έστειλε επιστολές (σε εννιά υπουργούς και το γραφείο του πρωθυπουργού) διαμαρτυρόμενος για τις ανταλλαγές αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Απεμπλέκοντας τον Κ. Καραμανλή από την υπόθεση, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός «δεν ήταν ενήμερος» για την υπόθεση, αφήνοντας έτσι υπόνοιες ότι κάποια στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό μπλόκαραν την ενημέρωσή του.

Αναπτύσσοντας τη λογική του συμψηφισμού είπε ότι «αν φταίνε οι σημερινοί υπουργοί, φταίνε και οι Δρυς, Φωτιάδης» για να προσθέσει ότι κατά την εκτίμησή του «δε φταίει κανένας υπουργός». Κατά τον Π. Ψωμιάδη για τη σκανδαλώδη ανταλλαγή φταίει γενικώς και αορίστως κάποια «παράγκα ή παρακράτος» και προέτρεψε τους βουλευτές της Εξεταστικής να το αναζητήσουν στην «Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη».

Σχετικά με τη συνάντησή του με τη δικηγόρο Σ. Σωτηροπούλου - η οποία κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ο Π. Ψωμιάδης τής είπε ότι πιέστηκε από τον Κ. Καραμανλή - είπε ότι ποτέ δεν ανέφερε κάτι τέτοιο και απλώς της ανέφερε ότι είναι αναρμόδιος, παραπέμποντάς τη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την κατάθεσή του, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έχει «στοχοποιηθεί» από αντιπάλους του, αφού όπως είπε το Βατοπέδι έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και κάποιοι μιλάνε μόνο για τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Εν κατακλείδι είπε ότι στον ίδιο δεν έφτασε καμία επιστολή υπουργού που να αφορά τις ανταλλαγές με τη Μονή και ανέφερε ότι δε δέχτηκε καμία πίεση από πολιτικά πρόσωπα.

Στη δική του κατάθεση, ο επικεφαλής της επιτροπής για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος», εκτός από την αποκάλυψη ότι η εταιρεία Rassadel ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου είπε ότι από την έρευνα που έκανε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής διαπιστώθηκαν «αναιτιολόγητες κινήσεις» και διαβεβαίωσε την Εξεταστική ότι εντός των ημερών θα στείλει στη Βουλή όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής. Θα ζητήσει, είπε, σχετικά στοιχεία και στην Κύπρο και ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας ζήτησε το άνοιγμα του λογαριασμού και τρίτου μοναχού της Μονής, του Ευδόκιμου.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκης έστειλε στην εισαγγελία τα πρακτικά της προχτεσινής συνεδρίασης, όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος αρνήθηκαν να καταθέσουν, καλώντας τον εισαγγελέα να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος στην Εξεταστική Επιτροπή του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας στην Επιτροπή σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να διαφωνήσει αν ζητηθεί να ξανακληθούν οι Εφραίμ και Αρσένιος στην Επιτροπή. Επειδή, όμως, είναι γνωστό εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκ νέου κλήτευσης - ότι δηλαδή θα αρνηθούν - συμπλήρωσε πως μια τέτοια πρόταση ενέχει στοιχεία δημαγωγίας. Υπενθύμισε, επίσης, πως υπάρχει σχετικό προηγούμενο, στην Εξεταστική Επιτροπή για τον Οτσαλάν. Εκεί ο Σταυρακάκης, επικεφαλής τότε της ΕΥΠ, αρνήθηκε να καταθέσει, παρότι είχε την άδεια της τότε πολιτικής του προϊσταμένης υπουργού Βάσως Παπανδρέου, χωρίς η ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία της τότε Εξεταστικής Επιτροπής να προβεί σε άλλες ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ