Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα συνάντηση χτες Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσον αφορά στο τι συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα, αλλά και στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης σημείωσε: «Στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιτεύχθηκε επίσης κάποια σύγκλιση, όμως θα πρέπει να συζητήσουν κάποια θέματα στην επόμενη συνάντησή τους». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 2 του Δεκέμβρη, στην οποία θα συζητηθούν η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και οι εξωτερικές υποθέσεις.

Κατά τη συνάντηση ο Μ. Ταλάτ ανέγνωσε προς τον Κύπριο Πρόεδρο γραπτή δήλωσή του, με την οποία επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στη Ρωσία και την υπογραφή κοινής διακήρυξης από τους δύο Προέδρους.

Ο Δ. Χριστόφιας απάντησε σημειώνοντας: «Απορρίπτω τα όσα ο κ. Ταλάτ αποδίδει και κατηγορεί (...). Είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ταλάτ να κάνει τη δήλωσή του όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, όχι εκεί που την έκαμε». Για να επισημάνει ότι έχει ζητήσει τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ) να μείνουν εκτός αυτής της συζήτησης, μεταξύ του και του Μ. Ταλάτ, τονίζοντας: «Εγώ το ζήτησα και επέκρινα και τον κ. Ταλάτ γιατί ενώπιον των ανθρώπων των ΗΕ έκανε αυτή την τοποθέτηση».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, «δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να δίνω λογαριασμό στον κ. Ταλάτ για τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως και για το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες και πρωτόκολλα με ηγέτες κρατών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και γενικότερα. Το παράπονο το βασικό του κ. Ταλάτ, είναι ότι έχω δηλώσει ότι η νόμιμη κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της επί της κατεχόμενης περιοχής, πάνω σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η τουρκική κατοχή, που δεν επιτρέπει την άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλης της επικράτειας».

Εκείνο που του κακοφαίνεται, πρόσθεσε, «είναι ότι αυτό σημαίνει ότι με τη λύση του Κυπριακού, η σημερινή κυβέρνηση, όπως λέει, ερμηνεύεται ότι θα ασκεί την κυριαρχία επί όλης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι αυθαίρετη, κατά τη δική μου εκτίμηση, ερμηνεία από πλευράς του κ. Ταλάτ.

Τι θα γίνει, με τη λύση του Κυπριακού; Θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, θα τερματιστεί η κατοχή, εμείς λέμε να τερματιστεί ο εποικισμός και οι δυο κοινότητες από κοινού θα ασκούν τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από αυτά που θα συμφωνήσουμε».

Συνεχίζοντας ο Δ. Χριστόφιας τόνισε: «Εμένα με θλίβουν αυτές οι ενέργειες. Εγώ τις συνδέω και με τις προκλήσεις της Τουρκίας αυτές τις ενέργειες, αλλά θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των συνομιλιών. Το ότι δημιουργεί ένταση, δημιουργεί ένταση, αυτό είναι αλήθεια. Το ότι χρειάζονται ατσάλινα νεύρα είναι και αυτό αλήθεια».

Και υπογράμμισε: «Ας κοπιάσει ο κ. Ταλάτ να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και αυτά όλα τα ζητήματα θα λυθούν αυτόματα με μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και βεβαίως στη βάση μιας λογικής αντιμετώπισης των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων, του συνόλου του κυπριακού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ