ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αδιαλλαξία από ΗΠΑ - ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η τρόικα της ΕΕ, σκλήρυναν χτες περαιτέρω τη στάση τους όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Γαλλία, αλλά και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) Χαβιέ Σολάνα που είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, χτες, διαμήνυσαν ότι οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ιράν δε θα ξαναρχίσουν, απορρίπτοντας σχετική πρόταση από την πλευρά της ιρανικής διπλωματίας. Μάλιστα, η ΕΕ ζήτησε από την ΙΑΕΑ να υποβάλει έκθεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιχειρώντας, έτσι, να προκαταλάβει τις εξελίξεις στην προσεχή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου της (2 - 3 Φλεβάρη). Από το Νέο Δελχί, εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, διαμήνυε ότι η κυβέρνηση Μπους «εισέρχεται σε μια διαφορετική φάση», όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Ιράν. Αξιοσημείωτα, χτες στη Μόσχα βρισκόταν ο κορυφαίος αξιωματούχος για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, Εϊλάτ, που είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Σημειώνεται ότι απανωτά δημοσιεύματα στον ισραηλινό και τον ευρωπαϊκό Τύπο κάνουν λόγο για ισραηλινά σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν εάν δεν υπάρξει επιβολή κυρώσεων.

Ενώ η διπλωματική κινητικότητα που μοιάζει να προετοιμάζει την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων εντείνεται, η Τεχεράνη εκτιμά αντίθετα ότι οι πιθανότητες επιβολής κυρώσεων είναι «μικρές». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί, η ιρανική κυβέρνηση ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι δε θα τραβήξουν το θέμα στα άκρα. Στο μεταξύ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επαναβεβαίωνε ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την «επιστημονική ανάπτυξή» της και ότι δεν επιζητά την κατασκευή «πυρηνικών όπλων».

Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος, μιλώντας για πιθανή παραπομπή «με πολιτικά κίνητρα», αλλά, ως συνήθως, προσθέτοντας μια αρκετά προκλητική νότα στις δηλώσεις του: «Ζητάμε» από τους Ευρωπαίους, είπε, «να κατέβουν από τους φιλντισένιους πύργους τους και να λειτουργήσουν με λίγη λογική».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις

«Διαμάχη» στη Γερμανία για το ρόλο των πρακτόρων που βοηθούσαν τους Αμερικανούς

Από τη νέα επίθεση σε κατοχική φάλαγγα

Associated Press

Από τη νέα επίθεση σε κατοχική φάλαγγα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Δίχως να μπορεί να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις περί διερεύνησης σε βάθος της υπόθεσης της δράσης των Γερμανών πρακτόρων στο Ιράκ, ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών απλώς διαβεβαίωσε χτες τα μέλη του Κοινοβουλίου πως οι πράκτορές του ουδέποτε βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να βομβαρδίσουν στόχους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Ερνστ Ουρλάου, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής αντικατασκοπίας BND σήμερα και επικεφαλής της επίμαχης επιχείρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε στην επιτροπή Εξωτερικής Αντικατασκοπίας του Μπούντεσταγκ πως οι γερμανικές υπηρεσίες παρείχαν στις ΗΠΑ μόνον πληροφορίες που αφορούσαν μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί τους, όπως ανακοίνωσαν μέλη της εν λόγω επιτροπής.

Μολαταύτα, τα γερμανικά ΜΜΕ εξακολουθούν την πολεμική και προεκτείνουν το θέμα, τονίζοντας πως οι Γερμανοί πράκτορες λειτούργησαν ως «εντοπιστές» των αμερικανικών δυνάμεων στην περίπτωση του αεροπορικού βομβαρδισμού με στόχο τον Σαντάμ Χουσεΐν, υπόθεση που προκάλεσε γενικευμένη αγανάκτηση, δοθέντος ότι η γερμανική κυβέρνηση επισήμως είχε συνταχθεί με το γερμανικό λαό που είχε αντιταχθεί σθεναρά στον πόλεμο.

Στο μεταξύ στο ίδιο το Ιράκ, τουλάχιστον 17 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές ένοπλες επιθέσεις, σε μία εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους 10 φρουροί αμερικανικής εταιρίας παροχής ασφάλειας, ενώ απήχθησαν και δύο Αφρικανοί μηχανικοί, ένας από το Μαλάουι και ένας από τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας, της Ορασκόμ. Σε άλλη επίθεση στη νοτιοδυτική Βαγδάτη με στόχο το στενό κύκλο του υπουργού Αμύνης, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Ανάμεσά τους και ο σουνίτης σεΐχης Μοχάμεντ Σάντακ αλ Μπάταχ, ηγέτης της φυλής Μπουϊλέμπ στην επαρχία Αλ Ανμπάρ. Επίσης σε διάφορα σημεία σκοτώθηκαν άλλα 4 μέλη των δοτών αρχών ασφαλείας.

Πάντως, η απαγωγή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου περιπλέκεται καθώς το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο όπου άγνωστοι «απαγωγείς» απειλούν να εκτελέσουν την Τζιλ Κάρολ, εάν εντός 72 ωρών δεν απελευθερωθούν όλες οι γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές της χώρας. Η Τζιλ Κάρολ είναι η 31η δημοσιογράφος που πέφτει θύμα απαγωγής στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου το Μάρτη του 2003.

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΚ
Καταγγέλλει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ

ΒΗΡΥΤΟΣ.- «Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο και είναι ενάντια σε οιεσδήποτε προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων της χώρας» σημειώνει χτεσινή ανακοίνωση του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, καταλήγοντας πως οι «ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Λίβανο σαν εργαλείο εφαρμογής της δολοπλοκίας τους στην περιοχή».

Ενα 24ωρο νωρίτερα πλήθος πολλών χιλιάδων Λιβανέζων διαδηλωτών πραγματοποίησε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, έξω απ' την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Οι διαδηλωτές (περίπου 17.000 σύμφωνα με την αστυνομία ή τουλάχιστον 25.000 σύμφωνα με στέλεχος της Χεζμπολάχ) φώναξαν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική!».

Ο δε Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα διέψευσε πως υπάρχει σε εξέλιξη σαουδαραβικό σχέδιο για εκτόνωση της έντασης Λιβάνου - Συρίας, λέγοντας πως επρόκειτο «απλώς για συριακές ιδέες που διαβιβάστηκαν μέσω του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ Αλ Φαϊσάλ» και αυτές «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τους Σύρους αδελφούς»...

Τέλος, ο πρέσβης του Λιβάνου στον ΟΗΕ επέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή με την οποία ζητείται η παραμονή των περίπου 2.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο «τουλάχιστον έως την 31η Γενάρη του 2007».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ΝΑΤΟ «θα έχει μάχιμο ρόλο»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι πρέπει να «είναι έτοιμη να πολεμήσει τους εξεγερμένους μαχητές Ταλιμπάν» στο νότο της χώρας, όπου εξακολουθούν να γίνονται σχεδόν καθημερινά αιματηρές επιθέσεις. Οι νεκροί των τελευταίων μηνών στην περιοχή ανέρχονται σε εκατοντάδες. Το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τη δραστηριότητά του στο νότο τους προσεχείς μήνες, και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του, που εισφέρουν στρατεύματα στην ISAF, ήλπιζαν ότι «απλώς» θα αναλάμβαναν αποστολές φρούρησης των έργων ανοικοδόμησης. Αλλά η Νούλαντ διαμήνυσε στους Βρετανούς και προς κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ότι η χωρική επέκταση της αποστολής σημαίνει και ενεργητική εμπλοκή στις εχθροπραξίες. Επιπλέον, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας - έχουν καταγραφεί κάπου 25 τους δύο τελευταίους μήνες.

Ολα αυτά κάνουν τους ΝΑΤΟικούς όλο και πιο «ανήσυχους»....

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Επιδεινώνονται οι συγκρούσεις

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Σε μάχες εξελίχθηκαν χτες οι αντιπαραθέσεις μερικών χιλιάδων υποστηριχτών του Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού και κυανοκράνων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων στο Αμπιτζάν. Μετά τις συγκρούσεις κυανοκράνων - διαδηλωτών, ανακοινώθηκε και η αποχώρηση δυνάμεων του ΟΗΕ από τις πόλεις Γκουίλο και Ντουέκουε, όπου υπήρχαν στρατιωτικές βάσεις κυανοκράνων, οι οποίες και καταστράφηκαν...

Αναφέρθηκε επίσης κατάληψη του κτιρίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από λίγες εκατοντάδες νεαρούς υποστηριχτές του Προέδρου, για να «ενημερώσουν», όπως ισχυρίστηκαν, για τις αιτίες της διαμαρτυρίας τους που συνεχίστηκε χτες για τρίτη μέρα...

Οσο για την κυριότερη βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Αμπιτζάν, συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις περίπου 1.000 ατόμων υποστηριχτών του Προέδρου Λοράντ Γκμπάγκμπο, ο οποίος ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις, σε μία προσπάθεια να μπλοκάρει την περαιτέρω εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά την εγκαθίδρυση νέου πρωθυπουργού (Τσαρλς Κόναν Μπάνι) και την απόφαση διεθνών μεσολαβητών του ΟΗΕ να διαλύσουν τη Βουλή (που ελέγχεται από το κόμμα του προέδρου). Δεν εξέπληξε, λοιπόν, κανέναν η χτεσινή ανακοίνωση του κόμματος του Γκμπάγκμπο («Λαϊκό Μέτωπο Ακτής Ελεφαντοστού») πως αποχωρεί από την ειρηνευτική διαδικασία και αρνείται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ