Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αδιαλλαξία από ΗΠΑ - ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η τρόικα της ΕΕ, σκλήρυναν χτες περαιτέρω τη στάση τους όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Γαλλία, αλλά και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) Χαβιέ Σολάνα που είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, χτες, διαμήνυσαν ότι οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ιράν δε θα ξαναρχίσουν, απορρίπτοντας σχετική πρόταση από την πλευρά της ιρανικής διπλωματίας. Μάλιστα, η ΕΕ ζήτησε από την ΙΑΕΑ να υποβάλει έκθεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιχειρώντας, έτσι, να προκαταλάβει τις εξελίξεις στην προσεχή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου της (2 - 3 Φλεβάρη). Από το Νέο Δελχί, εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, διαμήνυε ότι η κυβέρνηση Μπους «εισέρχεται σε μια διαφορετική φάση», όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Ιράν. Αξιοσημείωτα, χτες στη Μόσχα βρισκόταν ο κορυφαίος αξιωματούχος για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, Εϊλάτ, που είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Σημειώνεται ότι απανωτά δημοσιεύματα στον ισραηλινό και τον ευρωπαϊκό Τύπο κάνουν λόγο για ισραηλινά σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν εάν δεν υπάρξει επιβολή κυρώσεων.

Ενώ η διπλωματική κινητικότητα που μοιάζει να προετοιμάζει την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων εντείνεται, η Τεχεράνη εκτιμά αντίθετα ότι οι πιθανότητες επιβολής κυρώσεων είναι «μικρές». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί, η ιρανική κυβέρνηση ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι δε θα τραβήξουν το θέμα στα άκρα. Στο μεταξύ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επαναβεβαίωνε ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την «επιστημονική ανάπτυξή» της και ότι δεν επιζητά την κατασκευή «πυρηνικών όπλων».

Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος, μιλώντας για πιθανή παραπομπή «με πολιτικά κίνητρα», αλλά, ως συνήθως, προσθέτοντας μια αρκετά προκλητική νότα στις δηλώσεις του: «Ζητάμε» από τους Ευρωπαίους, είπε, «να κατέβουν από τους φιλντισένιους πύργους τους και να λειτουργήσουν με λίγη λογική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυρώσεις από την ΕΕ με υποσημειώσεις (2012-01-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση των κυρώσεων (2011-05-24 00:00:00.0)
Αμερικανο-γαλλικές πιέσεις για κυρώσεις (2010-04-15 00:00:00.0)
«Σύμπλευση» ΕΕ - ΗΠΑ για νέες κυρώσεις (2010-03-04 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα (2008-08-05 00:00:00.0)
Εμμένει η Τεχεράνη, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις (2006-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ