Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ενίσχυση των κυρώσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σημαντική ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη γραμμή των ΗΠΑ, επικαλούμενοι την έλλειψη προόδου στις πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «27», οι κυρώσεις της ΕΕ επεκτείνονται σε 100 και πλέον ιρανικές εταιρείες, με στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Ιράν, προκειμένου να παραιτηθεί του πυρηνικού του προγράμματος, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, με τα μέτρα να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, αλλά και τις χρηματοπιστωτικές και εμπορικές κυρώσεις που ίσχυαν ήδη. Στον κατάλογο που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνεται και η τράπεζα Europaeisch-Iranische Handelsbank (EIH), με έδρα στη Γερμανία, η οποία χειρίζεται ιρανικές υποθέσεις.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί υπόλογο το Ιράν για τις πυρηνικές της δραστηριότητες, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ να υποστηρίζει ότι το Ιράν αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις εκ μέρους της Τεχεράνης εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ως αντίποινα για την προσπάθεια διεθνούς απομόνωσής του. Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα Αρμάν, που επικαλείται δήλωση του βουλευτή Καζέμ Τζαλαλί, το κοινοβούλιο της χώρας προγραμμάτιζε να συζητήσει κυρώσεις κατά 26 Αμερικανών αξιωματούχων, που «έχουν ιστορικό στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, και οι οποίοι υποστηρίζουν την τρομοκρατία (...)».

Πολεμικό μέτωπο ανοίγει και στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς το Συμβούλιο Φρουρών του Συντάγματος αποφάσισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει το υπουργείο Πετρελαίου. Ο ίδιος ο Μ. Αχμαντινετζάντ εμφανίζεται να επιμένει στη διατήρηση της θέσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ