Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σειρά αιματηρών επιθέσεων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αιματηρές συγκρούσεις, με μάχες που διήρκεσαν περισσότερες από 16 ώρες, σημειώθηκαν χτες στο Καράτσι του Πακιστάν, για τον έλεγχο της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Περίπου 20 ένοπλοι, όπως αναφέρουν οι πακιστανικές αρχές, είχαν οχυρωθεί σε ένα από τα κτίρια της βάσης, με αποτέλεσμα μέχρι την εκκένωσή του να σκοτωθούν 11 ναύτες και ένας παραστρατιωτικός, ενώ αναφέρεται ότι νεκροί είναι και τέσσερις από τους ενόπλους. Σύμφωνα με τις αρχές, οι «μαχητές» επιτέθηκαν στο κτίριο οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, το βράδυ της Κυριακής, με την ευθύνη για την επίθεση να αναλαμβάνουν οι «Ταλιμπάν του Πακιστάν». Η επίθεση ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το αν το Πακιστάν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα πυρηνικά που διαθέτει, καθώς το Ισλαμαμπάντ εμφανίζεται αδύναμο.

Ακόμα 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε έκρηξη στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, εναντίον φορτηγού που μετέφερε καύσιμα για τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Οι νεκροί, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, ήταν άνθρωποι που προσπαθούσαν να μαζέψουν πετρέλαιο και σκοτώθηκαν από δεύτερη έκρηξη που προκάλεσε η διαρροή.

Στο Αφγανιστάν τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, την Κυριακή, σε επίθεση τεσσάρων ενόπλων «Ταλιμπάν», στο αστυνομικό αρχηγείο στην επαρχία Χοστ σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Λαγκμάν.

Την ίδια στιγμή αφγανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το κρησφύγετό του, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι Ταλιμπάν σε δηλώσεις τους διαψεύδουν την πληροφορία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προπαγάνδα του εχθρού, προκειμένου να κάμψει το ηθικό των μαχητών».

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εντόπιζαν και άλλον «υψηλής αξίας στόχο» στο Πακιστάν ή σε άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα ή τον ηγέτη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα επιχειρούσαν» ανάλογη επιδρομή με αυτή που οδήγησε στη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν τη 2α του Μάη, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC λίγο πριν την αναχώρησή του για την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να σχεδιάζει να σκοτώσει πολίτες μας ή πολίτες συμμαχικών μας χωρών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους σχέδια σε εξέλιξη να αποδώσουν καρπούς χωρίς να αναλάβουμε κάποια μορφή δράσης» ξεκαθάρισε ο Ομπάμα όχι μόνο για το Πακιστάν, αλλά αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά... για οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ