Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΝΤ
Ανοιχτό το «παζάρι» της διαδοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν μπήκε στην τελική φάση και επισήμως καθώς από χτες το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ, που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους 24 χωρών και ομάδων χωρών, θα εξετάζει μέχρι και τις 10 Ιουνίου τις υποψηφιότητες. Στόχος είναι ο ορισμός νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε τα «φιλικά μαχαιρώματα» και τα παζάρια θα πρωταγωνιστήσουν.

Σούπερ - φαβορί εμφανίζεται ότι είναι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ...το παιχνίδι έχει ανοίξει πολύ και θεωρείται ότι θα «μονοπωλήσει» και τη Σύνοδο ηγετών της G8 που αρχίζει την Πέμπτη στη Γαλλία. Η Λαγκάρντ επισήμως έχει λάβει τη υποστήριξη της Γερμανίας, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Βρετανίας και της Ολλανδίας, Τζορτζ Οσμπορν και Γιαν Κις ντε Γιάγκερ αντιστοίχως. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι «φυσικά και ενδιαφέρεται για θέση» και κατήγγειλε την αλαζονεία της Γαλλίας να επιμείνει στη διατήρηση της θέσης μετά τον Στρος-Καν...

Το μέγα ερώτημα δεν είναι εάν η θέση παραμείνει στα χέρια της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης. Οι φωνές που ζητούν άμεσα την αλλαγή του υφιστάμενου στάτους κβο ολοένα και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία», όπου τόνισε πως θα ήταν επιθυμητό ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Κινέζος, καθώς «αυτό θα ήταν μία αξιοσημείωτη ένδειξη σεβασμού απέναντι σε μία αναδυόμενη Κίνα και ένας συμβολικός σταθμός για τη βελτίωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης». Επίσης, χτες το Μεξικό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αγκουστίν Κάρστενς. Τέλος, η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) έχει προτείνει την υποψηφιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο. Αυτά προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ