Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Αστυνομοκρατία και νέα αντικομμουνιστικά μέτρα

Συνεχίζονται μέσα σε κλίμα κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης οι πολυήμερες διαδηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα, με το αίτημα της παραίτησης του Προέδρου Μ. Σαακασβίλι.

Η Αστυνομία προχώρησε σε χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, τόσο στις 21, όσο και στις 22 Μάη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 36 διαδηλωτές.

Να σημειωθεί πως καταγγελία για την καταστολή των διαδηλώσεων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που καυτηριάζει την «καταπάτηση των νόμιμων δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της Γεωργίας από το καθεστώς Σαακασβίλι».

Στο μεταξύ, το γεωργιανό Κοινοβούλιο ανέβαλε την Παρασκευή για τεχνικούς λόγους την έγκριση του λεγόμενου «Χάρτη της Ελευθερίας».

Ο «Χάρτης», μεταξύ άλλων, προβλέπει την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού και προωθεί «προληπτικά μέτρα» για την «καταπολέμηση της εξάπλωσης της κομμουνιστικής και της φασιστικής ιδεολογίας».

Ακόμη, προβλέπει τη δημιουργία περιορισμών στην ανάληψη δημόσιων κρατικών αξιωμάτων για τους υπαλλήλους των πρώην μυστικών υπηρεσιών της Σοβιετικής Ενωσης, των πρώην στελεχών του ΚΚΣΕ και της Κομσομόλ, που στο εξής δε θα μπορούν να εργαστούν σε πολλές δημόσιες θέσεις και κρατικά όργανα, στα δημόσια ΑΕΙ, στο σύστημα Δικαιοσύνης, στη δημόσια τηλεόραση κ.λπ.

Επίσης, σύμφωνα με το «Χάρτη», στη Γεωργία θα πρέπει να σβηστεί η ιστορική μνήμη, οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει τη σοσιαλιστική σοβιετική περίοδο της Ιστορίας της, όπως μνημεία, αγάλματα, ανάγλυφα και πίνακες με τα σοβιετικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους, ενώ θα πρέπει να αλλάξει τις ονομασίες χωριών, δρόμων και πόλεων, που μπορεί να θυμίζουν το σοβιετικό παρελθόν.

Πρόκειται για μια ακόμη αντικομμουνιστική νομοθεσία σε πρώην σοσιαλιστική χώρα, που δείχνει, εκτός των άλλων, το φόβο των σημερινών αρχών για την απήχηση που εξακολουθούν να έχουν στους εργαζόμενους αυτών των χωρών οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ