Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διορθωτική «ομιλία» Ομπάμα για τα σύνορα του 1967

Μιλώντας σε συνέδριο αμερικανοϊσραηλινού λόμπι «εξήγησε» πως, όταν μιλούσε για παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, εννοούσε την «αμοιβαία συμφωνηθείσα ανταλλαγή εδαφών»...

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε «ερμηνεία» της δήλωσής του περί ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 προέβη προχτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του ισραηλινού λόμπι AIPAC («Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων»). Ετσι, ο Ομπάμα σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις του ισχυρού εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, υποστήριξε αυτή τη φορά πως όταν την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκε σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό και μεσανατολικό κόσμο στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 εννοούσε... μια «αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή» εδαφών μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, ώστε να εγκαθιδρυθουν «ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα και για τα δύο κράτη με βάση και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία 44ετία».

Διεμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει στην παλαιστινιακή πλευρά να αποπειραθεί να πετύχει την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσω ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ξεκαθαρίζοντας πως «καμία ψηφοφορία στον ΟΗΕ δεν θα οδηγήσει ποτέ σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης του Ισραήλ στον ΟΗΕ ή σε διεθνή φόρα».

Σε ουκ ολίγα σημεία της ομιλίας του, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στους «ακλόνητους» και «σιδηρούς» δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, εκφράζοντας «βαθιά αφοσίωση» στην ασφάλεια του Ισραήλ. Βέβαια, αναφέρθηκε και στη «μη βιώσιμη», όπως είπε, «κατάσταση» που επικρατεί σήμερα στη Μέση Ανατολή, αλλά απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω...

Ετσι, ο Ομπάμα γλίτωσε τις πολύ έντονες αποδοκιμασίες (δέχτηκε μόνον μερικά υποτονικά γιουχαΐσματα...) από τους σύνεδρους του AIPAC, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υποτιμήσει τη διαφωνία τους στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και να την ερμηνεύει σαν «ασυμφωνία μεταξύ φίλων». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την εκτίμησή του στις «ειρηνευτικές» προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα και ότι θα συνεργαστεί «για να βρεθούν τρόποι αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Στο μεταξύ, «αισιόδοξος» για την πορεία της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στη Μ. Ανατολή εμφανίστηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με το στέλεχος της Φατάχ, Αζάμ αλ Αχμέντ, της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ και τον επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ενιαία στάση της παλαιστινιακής πλευράς θα βοηθήσει στην «επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ ο Ερεκάτ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να αποδεχθεί το «όραμα Ομπάμα» για τη Μ. Ανατολή εάν θέλει την επανέναρξη των συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, κάλεσε τη Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος, λέγοντας ότι έχει ήδη συμβουλεύσει σχετικώς την ηγεσία της...

Τέλος, το Συμβούλιο της ΕΕ σε χτεσινό ανακοινωθέν χαρακτήρισε «επείγουσα» την ανάγκη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μ. Ανατολή, ζήτησε την άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο «όραμα» Ομπάμα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ